You are here

the spirit... answer to all things...

Ова текстот за се и ништо, текст за онаа работа која се нарекува Дух. Размислете за следново: што ако времето, онакво какво го знаеме и дефинираме ние, тече наопаку (!?) Тогаш доаѓаме до заклучок дека во т.н. древни времиња луѓето биле многу понапредни од нас и биле `маѓепсници`, или можеби само го кантролирале развиениот дух. Така тој опаѓа со развој до ден денес, а науката и техниката се развиваат само поради парите, се до денот кога наместо на крајот, ќе дојдеме на почетокот. Тогаш се случува имплозија, која во друга димензија представува експлозија, и се почнува одново.


Во шума сум. Темно е… Високите дрвја се грозни, црни и голи. Гнијат нивните подизлезени корења, отфрлени од црната земја. Црвјата и ларвите алчно гризат од кората. Лигави инсекти насекаде. Морничави звуци ми ја ежат кожата. Сонцето го нема, а тмурна светлина извира. Слушам… Врне тивок дожд, а ветерот дува во долги монотони бранови. Навлегувам… Гледам тенки железни прачки висат на гранките на дрвјата. Ветерот ги занишува и удирајќи се меѓусебно прачките заѕвонуваат како илјадници ѕвончиња. Нивната природна аритмичност ме опива. Громови се празнат насекаде, а секавиците ги осветлуваат гадните инсекти кои излегуваат одсекаде. Чудната бледа магла е насекаде околу мене. Навлегувам… Гледам кружна чистинка. По работ симетрично наредени шест долгокоси темни мажи со огромни рогови во рацете. На роговите дупчиња како кај кавал. Босите мажи во црни мантии го земаат ветрот низ роговите а тој јако и хармонично прозвучува во долги монотони бранови. Во центарот на кругот се спојуваат ветровите и се издига оган до темните облаци на кои крцка електрицитет. Во огнот матно се гледа човекот со зурла кој засвирува, тажно и долго. Со тактот на коленото порзвучи и дајрето врзано за него. Vо огнот се појави и човекот со деветте афро тапани. Нивните темни звуци се посилни и од громовите. На врвот на огнот стои деветтиот човек, човек со глас на морничава полутемнина. Држи тијара во рацете. Неговото длабоко темно и споро пеење се шири како земјотрес трсејќи ја шумата, а отсечните трзаи на жиците на тијарата ми ги цепат ушите. Очите на деветтемина се црни и од нив извира темнина. Пратечки темни гласови насекаде ечат. Електрицитетот во облаците се повеќе натежнува. Тогаш меѓу роговите и огнот се испразнија девет грома. Девет девојки се створија како духови полни со електрицитет. Исконски убави. Полуголи. Со светло син електричен тен на кожата. Полека, го почнаа танцот на духовите во темнината. Нивните тела благо се виткаат со ритамот на музиката. Опој и психоделична хармонија ме облазуваат. Мелохоничниот глас на девојките и хармонично кршливите стави ме натераа да трперам. Нивната игра е мека еротика. Ритамот забрзува. Тежнеат облаците, но светли зраци ги поробиваат. Темнината полека излегува од очите на мажите. шумата раззеленува, полека. Инсектите се кријат. Огнот се крева, ги разбива облаците и се спојува со слабото сонце, кое стана јако. Блеснува светлина. Кулминација на природни амбиентални звуци. Целосната хармонија доловува чувство на нежно скокоткање во мојот мозок. Ова е моето кралство на инерцијални ползења. Тогаш...

Окото се наполни со светлина и се доби сликата на монотониот таван. Ме мрзеше да станам од креветот, целиот бев опуштен а и топло ми беше. Но знаев дека морам да бидам на нозе за неколку минути, затоа што требаше да започне уште еден од досадните механички денови на овој посран материјален свет. Додека се подготвував, којзнае по кој пат, размислував за тоа како да избегам од оваа матријалистичка машина. Одговорот на тоа прашање е толку сложен, што сам по себе го доведува бесконечниот одговор на неможноста. Материјалното е како ген, не можеш тукутака да го отфрлиш. Но пак си го поставувам прашањето, надевајќи се дека еден ден ќе го добијам одговорот. Па вака, денес ќе почнам од почеток, од самиот корен на проблемов мој. Да ја видиме глобалната психа на човештвото во планетарни рамки, па да видиме зошто сме стигнале каде што сме денес.

Настанувањето на револуционерното суштество човек не е сосема точно проучено. Сите ги знаеме неколкуте теории за настанувањето. Црковната е толку иронична што не знам ни зошто ја спомнувам, а онаа на Дарвин е нелогична од психолошки аспект. Човековата психолошка еволуција ја сметам за прилично неприродна и неслична со ниедно планетарно природно животно. И општо, сметам дека животот не настанал од неживата материја. Животот настанува од живот. Духот се реинкарнира (секако, не како во индиската религија) и развива. Мудрите луѓе се реинкарнирале повеќепати, некои и заминале во поусовршена димензија, а обичните материјални смртници малкупати, или можеби првпат, откинувајќи се од најразвиениот дух во просторот и времето. Затоа населението на нашата планета и духовно се зголемува. Во Госопд Бог не верувам, барем не како што е представен во религиите. Верувам во над-енергијата на Духот, која понекогаш, за да бидам сватен, ја нарекувам Бог. Денешниот духовен развој на човекот е минимален, бидејќи тој е прокупиран со материјалното само-уништување. Тезата дека човекот дошол од вселената е најчудна, но ако се разгледа длбоко таа е најуверлива, а воедно има и најмногу подтези. Тука е ѕвездодромот во Боливија, Пирамидите, Бермудскиот триаголник, Скафандерите на ѕидовите на пештрите и многу други мали ситници кои до ден денес не се докажани, поради погрешните толкувања на простиот материјален човек.

Прва глупост на човекот која го ограничува во погледите на духовната еволција е конечноста. Тој поим не постои. Ништо не е конечно и ние се наоѓаме на почетокот и крајот на сеè. Да тргнеме од нашиот сончев систем, кој се наоѓа во галаксијата Млечен Пат. Таа галаксија се наоѓа во Метагалактиката заедно со многу други, а Метагалактиката се наоѓа во Хуманоидниот Хиперпростор, повторно со многу други метагалактики. Хманоидниот Хиперпростор се наоѓа во Хиперпросторот на Животните Ворми, кој пак се наоѓа во нешто поголемо, условно кажано, во што го поддржувам Ајнштајн. Во Хуманоидниот Хиперпростор има безброј животни форми меѓу кои доминантни се Хуманоидите, форми слични на нас. Додека, во наредниот - Хиперпросторот на Животните Ворми има бесконечен број на форми на живот, меѓу кои и многу понапредни од нашите. Тие не се со големи глави и стаклени очи како по холивудските филмови. Такви форми може да имаат само некои назадни Хуманоиди. ТИЕ може да бидат било какви. Асиметрични, огромни, молекуклски мали, не е важно. Важно е дека нивниот духовен развој е огромен. Но, да се вратиме на нашата малечка планета, составна од молекули и атоми, таканаречени неделиви. Но знаеме дека атомот е составен од протони, неутрони и електрони, а тие се составени од позитрони, фотони и други елементарни честици. Тие, елементарните честици и не се толку мали, зошто во себе содржат Хиперпростори, кои содржат Метагалактики и т.н. Тука се мешаат Микро и Макро светот, кои се едно, всушност бесконечно нешто во сите правци. Ако во овој 3Д систем се додаде и четвртата димензија наречена време, со нејзините временски фрекфенции на наоѓање, во бесконечноста се создава неразрешлив хаос. Материјално неразрешлив, а моментално и духовно, бидејќи истото е слабо развиено, максимум 7 или 8%. Нам не ни треба вселенски брод со светлосна брзина, нам ни треба 100% развиен дух во безброј димензии кој ќе може да ја контролира и крстосува вселената во сите погледи. Сепак, најбрза е мислата.
Хуманоидите најверојатно поминале крај земјата и го посеале својот вид, а тој еволуирал според можностите на нашиот сончев систем. Притоа ги оставиле и знаците за набљудување и контрола, кои ние сеуште не сме духовно способни целосно да ги видиме.

Првите луѓе биле многу ограничени. Првиот поголем чекор го направиле формирајќи заедница. Неминовно и следствено стигнало и производството, кое со време се покачувало, поради олеснетите околности за работа што човекот си ги создавал сам и за што отсекогаш го бидувало. Приватната сопственост била првата казна на неукиот материјален човек, кој уште не ни знаел што е духовна развиеност. "Ова довде е мое, јас имам олку. Она донде е твое, ти имаш толку. А...? Кој има повеќе?" Така се појавила Математиката, првата и можеби единствена карактеристика на Хуманоидите кои ја користат истата во духовни размери. Математика е примарно нешто во апсолутно сите погледи. "Сеè е математика" е една од најточните буквални дефиниции. Не поминува ни зилионити дел од стотинката без нашиот мозочен систем да употреби математика. Од неа произлегува сеè, а таа се усовршува до добро познатата бесконечност. Користејќи ја неа негативно, човекот поминал многу општества и открил многу работи. Стигнал до неговиот сончев систем, до државите, до религијата, до физиката (атомската бомба) и другите природни науки, до парите и до сите мали ситници на кои можете да си помислите во моментов. Но, сепак, математиката полека почнува да се користи во добри цели.

Религијата е втората казна на човекот. Религијата шири војни, покорност на духот и расизам. Вакт е дека денес високоразвиените земји се најмалку религиозни, а сиромашните најмногу. Религијата е зандана, таа погрешно ги гледа работите за надмоќното. ТОА не е бог кој кажува што треба да се прави а што не, туку максимално енергетски развиен дух кој има контрола над материјалното, а не и над нашиот дух. Ајнштајн рекол "Бог е човек кој што го користи мозокот 100%.", и 99% бил во право, а не 100% бидејќи се ограничил, а се е бесконечно и релативно, па и развивањето на духот.

Парите се третото и можеби непобедливото зло на човекот, на материјализацијата. Тие ги опседнуваат простите духови и се најголемата кочница на човекот. Околу парите се врти светот, е честата поговотка што ја слушаме, која воопшто и не е точна, но факт е дека тие го диктираат општеството. Тие ја створаат банката, политиката и државата кои го држат човекот преокупиран во опстанокот на материјалниот свет и не го оставаат духовно да се развива. Аристотел бил сосема во право кога се залагал за Златанта средина во материјализмот, која го овозможува духовното развивање, барем неговите почетни степени. Сите погоренаведени зла може и понашироко да се разгледуваат со нивни подзла, поткрепени со факти, кои секоја логична индивидуа би ги разбрала.

Се додека не се воведе планетарно обединување (не владеење), а малку време и потоа, човековата духовна еволуција ќе мирува. Ти што читаш, се сеќаваш ли кога последен пат си седел сам во природа и толку си се задлабочил во мислите и чувствата што размислувањето не ти представувало замор туку опуштање. Опуштање во права смисла на зборот, без размислување за проблемите во материјалниот свет, без негативни чувства… само хармонија, убава и бесконечна.

Сите овие целини се мочеби неврзани и за некого незамисливи, тие се само парчиња од мојот мозок, кој ги си ги составил и измислил од ЊуЕјџ урбанизацијата чии книги ако ги побарате, ќе ги најдете (всушност и ова е дел од една идна книга)…

пандемониум

Категорија: 
Теми: 

Comments

ZisDead's picture

Tvojava teorija e premnogu proizvolna. Imas dobar materijal za crtan film ili za sekta od tipot na saentologija.

Gledam golema ambicija za proniknuvanje no nema potreba od brzanje i isfrlanje na (blago kazano) nedovrseni misli.

lids's picture

Млад е и надежен ќе го биде бе :)

Robomarket's picture

hail MUCKO

Челик's picture

Радикалните идеи без експлицитен доказ се принудени на пропаст. Математиката не треба да биде создадена... ТАА отсекогаш си постоела... НЕЈЗЕ и Господ и се поклонува. (за разлика од материалниот свет кој е не(?)природно создаден, токму од Него). Материјата е АКТИВНА апроксимативна(?) генеза на математиката.

Муцко's picture

Е па ти Аковинизмот ли го ставаш „на пропаст“? Гледаме дека и натаму се согласуваш со аковинистичките ставови, само ти пречи поимот за Бог. Во Аковинизмот укажав дека... „за создавање на математиката е потребен и доволен принципот на создавање на множества“. Ако имаме само конечни и алгоритамски создадени множества, ја имаме дискретната математика, а со бесконечни ја имаме „целата“, но и Раселовиот парадокс! Е сега, оти нашиов универзум не е парадоксален, значи заснован е на дискретна математика.Ние математиката ја осознаваме преку материјата, па таа е секундарна математика, за разлика од „примарната“ создадена директно од Господ.Господ „и' се поклонува“ локално, т.е. во нашиов Универзум... но самото постоење на Господ/Универзумот/било што! е нелогично, нематематичко! За тоа треба натприродност!!! Значи во глобала Господ не и' се поклонува на математиата, но сепак не е семоќен.А ти си ја покажуваш агресивноста овде, наместо во приватна дискусија. Ако си противник на АКовинизмот, напиши Ковинизам (аАКовинизам -> двојна негација -> Ковинизам). ;-)))

Spion's picture

Инаку тоа што некој се согласува со делот од ставовите не значи дека се согласува со сите. Јас на пример не се согласувам со тоа на крајот. Кога човекот би се ослободил од непотребниот, некорисен и непријатен труд, тогаш тоа би го имало само овој ефект : човекот ќе престане да напредува. И не само тоа, туку, бидејќи нема да има за што да се збори, нема да напредува ниту на еволуционо ниво, ниту на индивидуално ниво. Исто како што мускулите атрофираат кога не се искористени, така и мозокот ќе атрофира ако не е искористен. Јас сум против тоа, јас сум за понатамошен напредок на човекот, и еволуционен, и индивидуален. Нека тера додека може.

pandemonium-273's picture

никој не рече дека математиката е создадена, туку само се споменува како е откриена. толку (другото е сосема ОК)

Сељачиште's picture

>Материјата е АКТИВНА апроксимативна(?) генеза на математиката.

Леле, леле, леле... Тука журка било бе... :-) Пууу, Челик, како можев да ја пропуштам дискусијава, а?

anastas87's picture

Ти што читаш, се сеќаваш ли кога последен пат си седел сам во природа и толку си се задлабочил во мислите и чувствата што размислувањето не ти представувало замор туку опуштање. Опуштање во права смисла на зборот, без размислување за проблемите во материјалниот свет, без негативни чувства… само хармонија, убава и бесконечна.

Najzakon del od tekstot. Samo sto vo priroda nikogas ne sum lezel, ama na krevet u soba da :). U pozadina chillout... Stvarno, dobra poenta.

Respect za vlozeniot trud i za sve voopsto.

Robomarket's picture

Денес има толку малку луѓе што некако ја разбираат и сами си ја толкуваат филозофијата на животот.
Останатите само постојат. Останатите се просто вклопени во оние вештачки системи во животот.
Човекот си го наоѓа своето лежиште во политичкиот живот, во религијата, во етиката и живее без да размислува за тоа кој сме ние, од каде сме, зошто сме...сите тие филозофски прашања чии одговори лежат во самиот човек, и се за секого различни.

Понекогаш има такви кои ќе се обидат да избегаат од тој имагинарен програм-вештачка матрица. Упорните поединци успешно се оттргнуваат и живеат во својата мисла, но се многу често попречувани од заробениците кој живеат во нечии туѓи мисли.

Многу одамна, кога едно човечко суштество, размислувајки, дошто до преродбеничка мисла. Тоа битие почнало да ја отплеткува тајната на животот.
Во тој процес стигнало до некаде. Останало уште многу.
Еден ден се родил човек со визија за живот со правилности, истомислие, единствена филозофија и етика.
Тој човек ја создал идејата за религија.
Да се почитува тоа што не опкружува, тоа од кое ние зависиме. Да се почитуваат сонцето-бидејки се се раѓа од него; да ја почитуваме земјата-бидејки ние живееме на неја; да ја почитуваме водата-бидејки земјата сама не може да раѓа плодови; да го почитуваме воздухот-бидејки иако живее покрај сонцето, земјата и водата, човекот не може да опстане без воздух.
Четирите елементи се материјалите од кои е создадено се. Самиот елемент нема улога кога е сам. Кога се сите заедно, тие создаваат еден перфектен круг-а кругот нема ниту почеток ни крај.
Тоа сакаше тој мудар човек да му каже на човештвото.
Но, за жал, тогаш се појавија тие не толку мудри луѓе, кои не размислувале, туку само сакале лесно да дојдат до заклучоци а и земни зла: богатсвото и славата, од кои произлегле љубомората, зависта, омразата...
Тие луѓе не можеле да живеат со мислата како има четири елементи но нема некој или нешто од кое тие биле создадени.
Така тие луѓе, без малку почит спрема мудриот човек кој ја прокопал земјата за да ја открие тајната на животот, го создадоа БОГ!
БОГ тие не го видоа. Никој не го знаеше бог.
Немаа ниту доказ како БОГ создал СЕ!
Кога се појави првиот БОГ, се појавија и други богови-создадени од други народи.
Толку многу богови, а толку малку мудрост, толку малку вистина.
Останаа сами оние кои се обидуваат да ја откријат вистинска, неиспрљаната вистина.
Некои од нив се обидоа да создадат религија-религија со која човекот ќе има според што да си го определува животот. Религија со која човекот ќе може да дознае кој е, што е, зошто е, како е...сите тие прашања-никогаш неоткриени.
Таа прекрасна идеја со концепт, идеја со вистина, идеја која би го натерала човек да цени тоа што е негово и на сите други, идеја-религија-незапишани правила и мисли.
Повторно се појавија оние кои мудрост не можеа да откријат бидејки не сакаа.
Еден од нив, многу паметен човек-послушно добиче на материјалното, ја украде таа идеја-религија и му ја поклони на БОГ!
Така луѓето имаа и бог, и една најобична книга која напишана од најобичен човек, контролира многу туѓи животи.

Ние сме богови самите на себе.
Нашата мисла и етика се нашите религии.

А зошто е човекот на толку почесно ниво на таа имагинарна скала на суштества?
Кој му дава право на човекот да уништува домови на другите суштества со кои ја дели тој земјата?

од робомаркет-познат филозоф на новот век-нека се слави мислата негова!

Челик's picture

Недораснат си за Челик ;) Знаеш ли дека припаѓаш на загрозени видови? ...се помалку слободо-мислици (и филозофи) се среќаваат денес. Биди си таков каков што си, мене ме радува дека сеуште има такви луѓе... како и да е, практичниот ум е највисокиот адут на денешното време. Но затоа филозоофскиот дух е вечната вредност која е врежана во суштината на свесното битие.

iljo_boks's picture

megs's picture

:)))) si ostanal bez zborovi???

pandemonium-273's picture

младичу (предпоставувам дека си млад) ја и ти живееме на исти фрекфенции, дефинитивно. Да не си ти случајно типот со кој комуницирам додека медитирам :)
коментарот е на место

megs's picture

>Ние сме богови самите на себе.
>Нашата мисла и етика се нашите религии.

Mnogu ubavo kazhano!

икспе's picture

Од мене еден коментар, онака чисто информативно, а во контекст на коментарите кои ги величеа ставовите "Ние сме богови!", "Да живее мислата!", "Индивидуализмот и христијанството се лоши!" и сл. Значи:

Погрешно би било да се изедначува христијанството (или било која друга од "главните религии") со неговиот денешен главен опонент, т.е. хуманизмот. Секуларниот хуманизам во повеќе земји веќе и законски е признаен како хуманистичка религија. Во Хуманистичкиот манифест (I и II) накратко се вели (од сеќавање ова, не е баш од збор до збор цитат):
1. Религиозните хуманисти сметаат дека Универзумот е самоопстојувачки, а не е создаден.
2. Човекот се развил како резултат на континуиран процес.
3. Природата на Универзумот ги прави неприфатливи било кои натприродни или космички гаранции за човечките вредности.
4. Религиозните хуманистите веруваат дека е поминато времето на теизмот и деизмот.
5. Хуманистите се цврсто убедени дека се потребни радикални промени кон воспоставување социјален и кооперативен економски поредок.
6. Ветувањата за бесмртност или стравот за вечно проклетство се илузорни и штетни.
7. Етиката е автономна и ситуациона, и не се потребни теолошки и идеолошки санкции. Негирањето на ова ја искривува целокупната основа на животот.
8. Разумот и интелегенцијата се најефективните инструменти кои човештвото ги поседува и за кои нема замена. Ниту страста, ниту верата не се доволни.
9. Според хуманистите прекумерниот прираст на популацијата е неопходно да биде контролиран од страна на меѓународната заедница.

Првиот манифест е од 1933 год., а на вториот потписници меѓу другите се и: Исак Асимов, Карл Саган, Џон К. Галбрајт и други познати фацки.

Мене ми изгледа дека Челик, Robomarket и Spion без да знаат се религиозни хуманисти. ;)

Челик's picture

Поздрав до другот икспе :)

Spion's picture

Еве го мојот став за точките погоре
1. Во моментот небитно, има побитни прашања за решавање...
2. Би додал само дека човекот се развил како производ на еволуцијата, и на тоа се темели неговото денешно ниво во природата.
3. Не постојат никакви човекови вредности, а повеќето од тие кои што ги измислил, створил човекот се неприродни.
4. Небитно.
5. Кооперативен економски поредок - не. Кооперативноста на глобално ниво е декаденција, а не прогрес - всушност, таа е краткотраен прогрес, а кога ќе настапи соединување на сите "прогреси" и ќе исчезне борбата на спротивностите, тогаш настапува регрес. Ако нема за што да се бори, човекот нема да функционира. Кооперативност, не на глобални рамки, туку во рамки на, на пример, еден народ (за да можат да се остварат некои работи сепак е потребно групирање) но никако да биде глобално.
6. Нормално, очигледно...
7. Етиката не постои, од едноставна причина што "доброто" е во слоеви (индивидуално, колективно), а општо добро (ниту зло) не постои. Евентуално мерило за "правилно" постапување би било постапување во духот на природата...
8. Не постојат најефективни инструменти, оној инструмент кој во моментот е најпотребен и најупотреблив е најефективен, оној инструмент кој ќе надживее во еволуцијата е најдрагоцен.
9. Прекумерниот пораст на популацијата се контролира само преку нормална еволуција и преку ништо друго.

Мое мислење е дека хуманизмот, иако се јавува како реакција против репресијата на религијата, сепак се темели на основните поставки на истата... Барем денешниот хуманизам, во смисла на човек и човечност наспроти животно и животинско функционирање. Да се биде хуман денес значи да се помага, да се биде "човечен", да се издигнува човекот на ниво над животно... а токму тоа го прави и религијата...

deblagoj's picture

Човекот спрема мене е најсовршената органска машина која природата ја произвела (посебно нашиот мозок кој не дели од сите други организми на планетата поради неговата комплексност,карактеристики, можности).
Заедницата е формирана за полесно преживување во тоа време како и денеска и за тоа постои.Никој не ти брани ни тогаш ни сега да живееш во заедница или не
Приватната сопственост – постои и секогаш постоена од животните па до денес.
И во комунизмот се било заедничко али секогаш постоел некој кој имал повеќе од другиот.
Религијата има своја цел- етичка,морална итн но се слагам дека е зандана и дека со текот на времето е се помалку потребна (човекот осознава се повеќе)
Money make the world go around, не се слагам дека се зло или дека се кочница. Борбата е секој човек да поседува повеке материјални добра да биде помокен над другите сите ја имаат истата цел Да се биде над другиот
Тоа го води светот напред (пр. Вселеската трка меѓу СССР и УСА)
Материјалното владее.
Секој сака добра кола ,добра пара и добри женски/машки и секој кој вели дека не му е стало до тоа се лаже себеси.
За планетарно обединување –да

sapeski's picture

Човекот спрема мене е најсовршената органска машина...

Сигурни е на Земјата, а за подалеку? Што не прави сигурни дека нас не не контролира некој од друга планета, галаксија или скроз друг систем?

Приватната сопственост – постои и секогаш постоена од животните па до денес.

Приватната сопственост не е нова а се појавила со првичното робовладетелско општество, колку шо се сеќавам јас. А каква приватна сопственост постои кај животните, тоа не ми е јасно, ако ти сметаш дека кој попрво ќе го зграпчи залакот, тоа не ќе да е приватна сопственост. Најверојатно би бил еколошки синџир или синџир на преживување. Како ли го викаа.

deblagoj's picture

Приватната сопственост не е нова а се појавила со првичното робовладетелско општество, колку шо се сеќавам јас. А каква приватна сопственост постои кај животните, тоа не ми е јасно, ако ти сметаш дека кој попрво ќе го зграпчи залакот, тоа не ќе да е приватна сопственост. Најверојатно би бил еколошки синџир или синџир на преживување. Како ли го викаа.
- мислам за обележувањето на територии од некои животни, помокните животни го земаат пленот на послабите појакиот ја земал подобрата женка итн такви примери.
Го имало со настанокот на човекот секој имал свој пр. алат за ловење животни итн не од робовладетелското опшество.

Сигурни е на Земјата, а за подалеку? Што не прави сигурни дека нас не не контролира некој од друга планета, галаксија или скроз друг систем?
- Најсовршен организам на земјата -човекот
не навлегувам за вселената - друго прашање

versus_MKD's picture

Поголем дел од животните си имаат територија на која живеат и која ја бранат од другите животни (најчесто од истиот вид) додека ги игнорираат или ги јадат или се јадени од другите видови.

Ова може да се смета како некој вид зачеток на приватната сопственост.

pandemonium-273's picture

жал ми е што така мислиш деблагој, за многу работи според мене (и според некои други од баграва) не си во право. Но (секогаш има НО) ти си сепак понапред од Масата (обичниот народ) и сепак барем имаш некаков свој начин на размислување, тоа го почитувам, иако јас и ти не би се сложувале.

Зелен's picture

se slozuvam se posle prvata recenica.
covekot ne e najsovrsena masina, mozda ima najsovrsen mozok , no i toa e prasanje... najsovrsen od nasa gledna tocka. kako so pisav pogore sovrsenosta ne se sostoi vo intelegencijata, nego vo opstanokot. dali ke bide sovrsen ako so svoeto postoenje go zbrise zivotot od zemjata.. ne, ke bide korsokak vo evolucijata ne samo na svojot tuku i na drugite vidovi...

deblagoj's picture

covekot ne e najsovrsena masina, mozda ima najsovrsen mozok , no i toa e prasanje...
- citaj literatura ova ti e 100% tocno, nema potreba za diskusija

dali ke bide sovrsen ako so svoeto postoenje go zbrise zivotot od zemjata.. ne, ke bide korsokak vo evolucijata ne samo na svojot tuku i na drugite vidovi...
- toa ne go znaeme sega za sega a moze kolku sakame da debatirame na ovaa tema
- imalo i drugi vidovi koi vladeele so zemjata pa pak zivotot prodolzil (pr dinosaurusite) mozebi i covekot ke bide epizoda iako jas ne mislam taka

Boogie's picture

Totalno se slagam so ona sto go napisa spion za humanistickiot manifest.
Bi sakal samo da dodadam nesto:
Ja procitav "kosmostrukcijata" na Mucko i moram da kazam deka e fascinantna.
Me dovede vo situacija da se somnevam vo edinstvenata rabota koja ja smetam za apsolutna - relativnosta.
Kako i da e mislam deka relativitetot, barem na osnovno nivo (eve na primer mojot aspekt na svetot
e apsoluten za mene, no e relativen za objektivniot svet) postoi, taka da e bescelno da se rasprava na temata
dali covekot e los, dobar, efikasen, moralen itn. a uste pomalku ima smisla da se rasprava na temata dali
covekot deluva "prirodno" i dali negovoto samounistuvanje e voopsto nekakva degradacija.
Od relativniot, covecki aspekt veruvam deka e, no bidejki diskusijava e nastojuvano da se vodi od nekoj poopst (kosmicki)
aspekt, togas bi kazal:

1. Se sto pravi covekot vo momentov e taka i poinaku ne mozelo da bide.
2. Bidejki toa e edinstvenata alternativa, taa e najdobra.
3. Diskusiite od tipot "sta bi bilo kad bi bilo" se bezpolezni bidejki iako vlijaat vrz idnite nasi postapki, tie
povtorno ne vodat kon edna i edinstvena alternativa koja sama po sebe e povtorno najdobra.
4. Etikata, razumot i svesta pred se ne se nekoi kategorii koi se posebno znacajni i natprirodni tuku se
<b>merely<\b> rezultati na zakonite (konecni po broj i apsolutni) koi dejstvuvale na prvobitnata materija (se misli na
razmestenost na materijata vo nekoj izminat period)
5. Sekako ovie 4 tocki se cisto filozofski i ne bi trebalo nekoj da actually zivee spored niv.

Sto se odnesuva do kooperativniot globalen poredok --- toa ke go ubie progresot i toa moze da se desi samo ako
se pojavat vonzemjani koi ke mu pretstavuvaat konkurencija na covestvoto vo celina.

Nego bas bi sakal da cujam mislenja za toa dali unverzumot e diskreten ili kontinuiran.

PLAYLIFE's picture

Do pandemonium-273... jas vnimatelno ja procitav tvojata prikazna...Mnogu od toa shto si go napishal mi nema smisla od nekolku aspekti pa ke se potrudam da bidam koncizen...

"...Crkovnata e tolku ironicna shto ne znam ni zoshto ja spomnuvam a onaa na Darvin e nelogicna od psiholoshki aspekt..."
1) ako nekoja e ironicna toa e na Darvin so ogled na toa deka nie sme nastanale od majmun a koga ke se obidesh da se zaprashash pa zoshto ovie nashive majmuni ne evouliraat? Togash imash...pa znaesh tie izumrele...
2) Vo Hristijanstvoto konkretno prashaj crkovni lica ke ti kazat deka tie Bog go opishuvaat kako svetlina i silna energija (toj e nasekade okolu nas i vo nas), a pak Angelite vo manastirite i crkvite se nacrtani kako oko so poveke para na krilja i na prashanjeto "zoshto tolku losho se nacrtani" dobiv odgovor... toa e zoshto tie se tolku brzi shto mozat da patuvaat nasekade so beskonecna brzina i da bidat na mnogu mesta recisi istovremeno... sto znaci deka toa shto ti si go pishal za nekoj duh koj ke bide sloboden shto ke bide sovrshen i shto ke bide osloboden od krvta i mesoto e vushnost Gospod Bog.. a ako ti si go pretstavuvash kako Isus, togash greshish, toa bilo samo negovo pojavuvanje na Zemjata kako shto pishuva vo Biblijata...

"...Tezata deka covekot doshol od vselenata e najcudna no ako se razgleda dlaboko taa e i najuverliva..."

1) Ziti seeeeeee!!! A kako ne donele? Natovareni vo vselenski brodovi (ili tuka sme sklopuvani? Made in EU?) i posle tuka ne pushtile kako stado? Togash kako nie ne sme go zacuvale nivniot jazik i drugi osobenosti, otkritija, orudija, ili ni bile zavrzani ochite? Mnogu mi e cudno zoshto togash covekot prvo so mimiki i krici se razbiral, koga "dodeka sme doagale navamu" ne naucile barem edno zborce, dodeka ovie drugive opshtele? Od prozorchinjata nikoj ne zirnal pa da znae deka zemjata e trkalezna pa da ne morale da go zapalat Kopernik....
2) Ili mozebi ne posadile? Ili kako mrmorci vo voda ne pushtile pa posle toa koj kako znae neka se snaoga?
3) Ovaa teza e mnogu bezsmislena i cesto kako i vo ovoj slucaj e potkrepuvana od nekoi neobjasneti raboti...

-Zvezdrodomot vo Bolivija... Koj crn Zvezdrodrom...Toa se samo figuri nacrtani so kamenja isto kako shto pishuva Tito na Vodno so kamenja... Da ne e i toa nekoj Zvezdodrom ili pak Tito e vonzemjanin? Neshto kultno najverojatno, kako i site drugi raboti shto navidum izgledaat misticni no ne se nishto posebno... togashnite luge gi izgradile za nivnite bogovi a nie sega tvrdime deka se za vonzemjani?!?!? Ili taka ni odgovara... A ako navistina tie nivni bogovi se vonzemjanite, togash kade se sega? Ne treba da potsetuvam kolku pleminja imaat kultni zivotni i im se sveti a nie gi jademe ili pak se samo obicni morski zivotni (mislev na pleminjata vo Okeanija, Indonezija...)
* Ve molam nikoj da ne gi cepka kamenjata za nekoj vonzemjanin da ne se izgubi! =))) Sleduvaat i krivicni prijavi za storitelite! =))))
-Spored clen 2 od pravilnikot za meguzvezden transport i vrski =)))

- Piramidite... grobnici vo koi se smestuvani faraonite... E sega shto malku bile prebirlivi i imale dobar vkus za toa kade treba da te zakopaat toa e drugo=))) I jas sakam edna takov zakop... Da rascistime edna rabota, mnogu jasno se kazuva deka tie bile praveni od pocetokot na vladeenjeto na faraonot (dovolno vreme), imate sliki crtezi i objasnuvanja kako go napravile toa (znaci normalno covekot nashol reshenie kako da go izvede), za niv rabotela armija robovi (dovolno trud) i sega shto ne e jasno i sto se tolku misticni... a ako neshto vi znaci rasporedenosta... Pa dobro de tie morale nekade da gi postavat, pa ako ne gi namestele vaka ke gi namestele onaka i pak ke pokazuvale na nekoi drugi zvezdi... neka mi pokaze nekoj na nebo so prst i neka mi reche deka ne pokazuva nekoja zvezda... Ama saka covekot da si trachi... istoto se sluci i so misterijata kako site shto ke vlezele umirale tantara pantara... i so godini se tracheshe vo vesnici i ne znam shto se ne iznakazaa...i na kraj doaga prosto reshenie... Kalta so koja bile zatvoreni grobnicite po slucajnost ili ne sodrzele radioaktivni elementi i taka site bile vsusnost ozraceni...Uste edno objasnuvanje za nivnata "misteriozna smrt" e deka vo toj zatvoren prostor postojat mnogu bakterii i virusi koi vo toa vreme za togashniot covek bile obicni nastinki, no bidejki tie mutirale i segashniot covek ima odbramben sistem za nivnite mutacii...a tie ostanale tamu nepromeneti sega za nas se opasnost... Istoto cesto se slucuvalo so ekspediciite koi odele vo dlabocinite na dzunglite...Ist princip nema potreba od pojasnuvanje neli?

-Bermudskiot triagolnik. Sto, demek ova e nekoja zvezdena porta? Ne e nikakva zvezdena porta tuku samo obicna puknatina vo zemjinata kora i kade gravitacijata e mnogu pogolema od obicnata i zatoa SE privlekuva... se ke objasnam...
a) Na severniot i juzniot pol poveke tezite zoshto ste poblisku do jadroto na zemjata... a na ekvatorot zoshto ste podaleku... isto i tuka taa puknatina pravi vie da ste poblisku do zemjinioto jadro poveke od bilo koe drugo mesto na zemjata...I tuka gravitacijata si go pravi svoeto...
b) Taka da silata na gravitacijata ke ja sporedam so pojavata na "crna dupka" i zatoa isceznuvaat brodovi avioni i nemoze da se emituvaat signali... mislam tolku e silna gravitacijata shto duri od nea ne moze da izbega nisto... samo da ne me sfatite pogreshno deka jas mislam deka toa e crna dupka tuku deka ja upotrebiv crnata dupka za polesno da objasnam shto se slucuva...
*A za da znaete kade odat brodovite i avionite... Napolnete ja kadata stavete brodce od hartija...i potoa otvorete ja dupkata... Shto ke dobiete? Brotche na dno...

-Skafanderite... Od kade pak nie znaeme deka toa se skafanderi? Ili mozebi zoshto lichat na takvi ne znaci deka navistina se toa? Mozebi nekoj taka si ja crtal svojata Bozica, mozebi e toa samo obicen crtez...zoshto site mislat deka toa shto go skrtale tamu deka mora da ima nekoja smisla odnosno da vazi za istoriski zapis? Mislam moze da se dve deca koi svojot roditel zoshto gi kaznil go nacrtale kako glavuc? Primerno zamislete nie isceznuvame i doagaat nekoi ili neshto a jas vo mojata tetratka imam nacrtano cudoviste i sega tie vikaat leee videte shto ziveelo na Zemjata... a vo najlosh slucaj da stignat do nashite filmovi... Ne da ke gi zbunime... poentata mi e deka nashata umetnost ili slicno "nekoi" ke ja protolkuvaat kako istoriski zapis i ete ti belja... A... toj shto ja ostavil otpecatok od svojata raka vo peshterata... Shto znaci toa? Deka videl 5 vonzemjani?

"nedokazani poradi prostiot materijalen covek..." Ete ti gi objasnenijata na site navedeni...

"....konecnosta.Toj poim ne postoi..." Pazi da ne... Se ima svoj pocetok i svoj kraj... Nasekade vo kosmosot imash raganje na novi zvezdi i gasnenje na nekoi stari... Vsusnost se pravat presmetki za starosta na nashiot solaren sistem kako i krajot na istiot...

"Humanoidniot Hiperprostor" i "Zivotnite nareceni vormi.." Ti gi krsti vaka ili? Mislam si gi videl ili neshto taka ili samo pak sakash da si napravish svoj nov svet? Takvi neshta za nekoi rasi pa dali tie so kristalni ochi i so golemi glavi bile porazvieni ili ponerazvieni... Toa nikade go nema i toa si e samo tvoe i jas nemam dokazi za da go pobijam a ushte pomalku da go dokazam... Imash interesna fantazija...

"Tie elementarni cestici, pa i ne se tolku mali zoshto vo sebe sodrzat hiperprostor i metagalaktiki"... Vakov kraj imashe Man In Black prviot del... se sekavate? Taka da toa e samo film... stipnete se... A i ne se slozuvam zoshto ako nie sme samo eden atom ili da se pomrdnam od mesto (plukam tripati vo maica) foton... mislam toa e interesno za veruvanje zoshto navistina solarniot sistem nalikuva na atom...Togash ne da ke nemash odgovor za nasheto postoenje... i tie tvoi Humanoidi i Vormi... sve ke odi vo bestraga, zoshto kako ke doznaeme dali nie sme atom ili nashite predmeti se izgradeni od atomi?!?!? I zamislete si deka utre nekoj na elektronski mikroskop gleda luge =))) ...Drugo... Kako moze ti da vikash deka nie sme materijalna osnova a barash duh vo toa? Toa bi bilo kako da barash duh vo parche metal...

"Humanoidite najverojatno pominale kraj zemjata i go poseale svojot vid a toj evouliral spored moznostite na nashiot solaren sistem"... Mislam deka ova e smeshno... Sakash da kazesh deka nie sme onaka "kopilinja ostaveni na necija vrata?" Epa za nasheto "nesovrshenstvo" oni se krivi zoshto ne ni pokazale kako da se razvivame i da bideme kako niv... Ili ova e pak izvadok od filmot Misija na Mars? Kade Marsovcite otishle vo druga galaksija a nas ne ostavile tuka... Gledajte go ako ne ste go gledale...
Ili mozebi na Mars imalo susna godina pa ne im uspeala seidbata... i zoshto togash vo nivnoto seenje ne ostavile nekoi blizu nas? A ako seele taka togash se postavuva prashanjeto zoshto tie koi mozat da patuvaat kade sakaat ne ne posetat i slicno? Da recat: Dobar den dobri luge... nie od nashata DNK i od nashiot duh delevme za vas, moze li da se odmorime malku na ovaa planeta? Cekajte ke vi pokazeme kako da pravite brod sto ke patuva so brzina na svetlinata? Malku da ni go zabrzaat razvojot? Ili pak Nikola Tesla i kompanija se vsusnost tie koi ni pomagaat vo razvitokot kako shto pishuvashe ednash vo M express deka tie bile vonzemjani=))))) Samo znam edno! navistina mi nema smisla ova so seenje po galaktikive, nivnata podelba i slicno...

"Privatnata sopstvenost bila prvata kazna na neukiot materijalen covek..." Izvini ako te razocaram ama bez toa da bide "nasha kazna" zivotnite (od mnogu porano) si opredeluvale svoja teritorija... So malku urina pokraj drvo i slicno si ja opredeluvaat svojata teritorija i tie nema da napradnat osven ako ne navlezesh na negovata teritorija... Vtoro sekogash imalo natprevaruvanje... Eve pak primer zivotnite... Posilniot ja imal poubavata zenka i slicno... Shto sega toa na nas ni e kazna nekoja koga toa e normalno vo celiot zivotinski svet, i zoshto toa da ne vazi za nas?

"ne pominuva ni zilioniti del od stotinkata bez nashiot mozok da ne upotrebi matematika"... Sega ke postavam edno prashanje koe ke go izvedam od tvrdenjata... deka matematikata e apsolutno tocna i deka mojot mozok koristi matematika, togash kako lugeto se slucuva da zgreshat ili pak vo opsht slucaj kako moze nashiov mozok da pravi matematiki a nie da nemozeme da gi zapisheme na list hartija? Dali reshavanjeto na nekoj integral ke mi pomogne da otkrijam lek za bolest dali ke mi objasni nekoi raboti, dali ako resham izvod ili koren od neshto dali ke go napravam svetot podobar? Ili pak e toa nekoja matematika shto nie ne ja znaeme? Ako e taka ti gradish svet vrz fakti koi veruvash deka se tocni... Ako eve tolku e tocna i precizna matematikata cekam da mi objasnish kako moze site da znaat so godini nanazad deka 1+1=2 a naednash nekoj da dokaze 1+1=3 ?!?!?!!?? "Se e matematika" Dodzi juce... Ako si na PMF ili nekoj takov fakultet kade shto glavni predmeti ti se matematiki... te sfakam no nie obicnite luge za da se orientirame koristime setila a ne matematiki... ili vo nashive mozoci ne e dobro instalirana matematikata? Zatoa vo procenkite lugeto greshat...toa se samo setila... i vo ucebnikot po biologija ti pishuva deka zivotnite gi koristat svoite setila za orientacija i dvizenje vo prostorot... A jas ne procitav deka toa se digitroni i algebri...

a) "Koristejki ja nea negativno...Stignal do sonceviot sistem do drzavite do religijata do parite do fizikata (atomskata bomba)..."
Znaci so matematika se sozdavaat drzavi? Jas mislev deka toa se pravi so cuvstvo na pripadnost na eden narod na edna teritorija...a toa bilo samo obicen integral... c c c c kolku sum bil slep...
So matematika se stignalo do religija... Aham a ova Gospod vo religijata e vsusnost nepoznatata X vo ravenkite? Aaaaa 3 + X = 4
*Ne sakam da se povtoruvam vo pocetokot navedov za Gospod Bog i negovoto postoenje...
A shto e tolku negativno so stignuvanje do Sonceviot sistem?
Parite ne se matematika... probaj da procitash malku literatura da vidish zoshto i kako nastanale parite a ne za se i sesto tap matematika! I posle ti Filip cudi se zoshto e spomenato...
"Do drugite prirodni nauki".... Ti si mnogu cuden decko... Ti znaesh shto pishuvash? Sakash da kazesh deka nas ne ni trebaat? Pak ke ti kazam, ako ti si na nekoj fakultet so matematiki ne zabeguvaj tolku zoshto da ne beshe medicinata nemashe mnogu od nas nema da bidat tuka i deka na mnogu od nas ni pomognala vklucuvajki te i tebe... I mislam deka na site ni e jasno deka site nauki davaat pozitivni vlijanija vrz covekot zoshto mu pomagaat da vidi raboti kako i da otkriva... Jas ne znam kako ti i tvojata matematika ke mi objasnite psihologija na covekot... kako ke izlecite bolen covek... kako ke nahranite luge so matematika? Ne te razbiram.... Ako mene me prashuvash... I matematikata kako i site drugi prirodni nauki si ima svoi propusti pa duri i gluposti... Ke reces zoshto... pocnale da se izmisluvaat novi operacii i 350 gluposti samo da stane kompleksna, razni nekoi formuli shto iskreno na milijardi luge ne im trebaat vo zivotot... I ako se sekavam matematikata e PRIRODNA NAUKA!!! kako i site ostanati (biologija hemija i ostali=))) ) a ti vikash deka taa ti treba na tebe i humanoidite za razvoj na duhot... (a ostanatite nauki ne...)
* A koi se tie dobri celi vo koi matematikata se koristi? Mislam ako do sega se samo loshi raboti? Togash dobrata da ne e Dildo? Ne sakam da bidam grub no site nauki se primenuvaat vo dobri i loshi celi... I ne znam shto ti e tolku cudno i tolku ja potencirash matematikata... taa si e edna nauka... koja koj saka ja uci koj ne ne...

"Religijata e vtorata kazna na covekot" Te primetiv deka nekolku pati go spomenuvas ova kazna... Koj ne kaznuva prijatelu? Religijata ne ni go pokoruva duhot, tuku bash vo nea se naoga uteha i ni dava pravec vo koj da razmisluvame, i jas licno odam vo crkva i si pominuvam malku vreme i si go pushtam "mozokot na pasenje" i jas veruvam deka tamu dobivam "duhovna hrana" i znam deka se shto sum napravil e dobro i deka toa ke me napravi podobar covek a so toa i mojot duh...

a)taa davala pogreshna slika za nadmoknoto... Vidi ako ti si ja cital Biblijata i si vlegol vo Dzamija ili obratno pa ti ostanale mnogu raboti nejasni vo red e... i ako si kako eden moj poznanik i mi tvrdish deka zenata na Noe shto pishuva deka oslepela od silen blesok mi tvrdi deka toa bila atomska bomba koja vonzemjanite ja frlile, togash da go prekineme muabetot odma... Ti kazav... ubavo pishuva deka otkako dushata ke go napushti teloto toa stanuva toa shto ti navodno si go otkril..duh... golema energija kako sakash kazi go....toa ubavo si e objasneto... Deka Gospod Bog e golema energija i svetlina i deka e nasekade okolu nas, vo prevod slobodna istoto i se odnesuva i za negovite Angeli.... I po tvojata fizicka smrt ti ke stanesh neshto takvo sakal ili ne... Toj ne kazuva shto treba a sto ne,tuku toa e eden vid na pateka po koja treba da go izgradish svojot duh za da stanesh pozitiven kreativen i korisen...
b)Vojni.... Koi vojni se poradi religii? Ako mislish na krstonosnite vojni togash prijatele si vo zabluda zoshto togash religijata im bila izgovor a vistinskata pricina bila silnata Vizantija i sakale da ja oslabat i zatoa ja napadnale... Mislam deka toa site go znaat a ke go najdesh vo ucebnik po istorija... Znaci toa e samo izgovor kako shto na Hitler mu teknalo so radioemisijata da ja okupira Polska... Ako mislish na dzihad... togash ne kazuvaj deka religijata tuku posoci koja zoshto kaj nas vo hristijanstvoto nema takvo neshto... i ne znam vo nitu edna druga osven muslimanstvoto (ne zboram za sekite, niv ne go vladeam=))) )... Iako za toa vo posledno vreme procitav nekade deka toa vsusnost e dopishano i deka e dodadeno a vo prvicniot koncept za muslimanstvo nema takva "sveta vojna" Spored moe mislenje smetam deka toa e samo nacin da se iskoristat poveke istomislenici za svoi privatni celi... No ne znaci deka jas ne pocituvam muslimani daleku od toa...
c)Religijata nema dopirni tocki so rasizam... Rasizam e licno ubeduvanje i toa e zastapeno pomalku ili poveke kaj site nas, a deka postoi bez razlika od toa dali nekoj veruva vo Bog ili e ateist... Kako na primer Nacisti i slicno... Pomegu niv imalo i ateisti no znam deka site tie palele vo koncentracionen logor Evrei.... Zatoa da ne meshame babi i zabi...

"Fakt e deka razvienite zemji se najmalku religiozni..." Koga tebe ti e teshko odish vo crkva palish sveka i se pomoluvash ili pak samo "go ostavash mozokot na pasenje" taka? Vo visokorazvieni zemji se im e zadovoleno i tie nemaat zoshto da mu se pomolat na Gospod, no sepak tie nikogash ne gi ispushtaat verskite praznici i obicai... Shto znaci sepak si ja cuvaat i neguvaat religijata... Dodeka zamisli vo nisko razviena zemja imash semejstvo kade shto nikoj ne raboti i ziveat od socijalna pomosh i edvaj se prehranuvaat... na niv nishto ne im ostanuva osven da se molat na Gospod, kako nivna edinstvena uteha... i zatoa poveke ja "eksploatiraat" religijata...

"Parite se tretoto zlo..." Pa ne sfakam zarem nie treba dodeka postoime vo ovoj oblik da se zapustime i nishto da ne pravime? Jas licno ne sum srebroljubec i mene parite mi se sporedni jas sakam samo da bidam sreken i da imam kogo da pravam sreken...znaci imash idealisti i materijalisti... Shto vo prevod bi znacelo deka nekoi pogolemo zadovolstvo naogaat vo parite otkolku vo cuvstvata... A zamisli go ova sega... Jas i ti se nadevame deka otkoga ke sklopime ochi ke se razbudime vo nekoj nov svet taka? A zamisli go ova.... Gledash samo crno...i nishto tataaa jas i ti ne da sme se zaebale... nishto vo zivotov ne sme napravile samo sme gi posocuvale drugite... a jas mislam deka ti prerano gi delish lugeto i mislsih deka duhot od sega se deli, dodeka jas ova go sfakam samo kako faza, preodna forma (kako vo religijata) i ne znam zoshto ne sfatish deka nekoj so religijata ne upatuva kako da go usovrshime duhot za da mozeme da uspeeme da bideme kako taa neograniceno brza svetlina i energija... ni jas ne sfakam deka koga nekoj ke mi kaze deka postam deka jas mu praam keifovi na nekoj... tuku jas se ucam kako da se vozdrzam i od najslatkoto, jas sum istraen... Doboga....Nie ne ni znaeme kakvi kriteriumi se postaveni a zborubvame za niv(!?!). Ti samiot vikash, deka nekoj mudreci ke se reinkarnirale, a ti kazi mi zoshto tie se reinkarnirale?!?! Shto napravile? I zoshto ne znaat tie deka se reinkarnirale koga neli nashiot duh e svesen? I mislish deka Nikola Tesla i kompanija stopati ke ni otkrivaat novini na ovoj svet? Togash kako uspeva eden duh da prekokne od edniot vo drugiot vid? (Tuka mislam na tvojata podelba nekoi shto pominuvale vo nekoja si dimenzija, drugite pak pak se reinkarnirale-mudrecite,a smrtnicite go jadat stapot...) Togash kazi mi kade tie obicni smrtnici odat... i shto se slucuva so niv?

"Koga posleden pat si razmisluval a toa razmisluvanje te opushtalo"... Zoshto toa tuka tolku dramaticno si go stavil, koga odgovorot e ednostaven...koga mislish na ubavi raboti... Sega ke ti kazam. Jas ucam, ja krevam glavata i ja gledam slikata od taa shto ja sakam... Pa si razmisluvam kade ke odime vecher, kade ke odime petok-sabota, kade ke odime na odmor, shto ke pravime, kolku mi nedostiga, kolku te pravi sreken, kolku ubavi momenti si imal so nea, nekoj posebno vnimatelen gest kolku ti nedostiga nejzinata nasmevka... i jas taka cesto pati se izluduvam do tolku da posakam da e tuka i da ja gushnam... tolku mnogu za da mozam da pocuvstvuvam kako mirisa, kolku e meka i kolku i e vrela kozata... jas sum sega bez taa sakana no sepak koga ke pomislam kako sum ja gushnal, jas sum presreken, zoshto da sakash e prekrasno... Potoa... Treba da si kupam patiki, pa si vikam lele kako ke mi odat so tie trenerki, kako ke mi stojat, i slicno. Najcesto razmisluvam sto sakam da napravam so sebe vo zivotot, i takvi milion sitnici... Dovolno iscrpen odgovor? Neka site citateli go napravat ova i neka mi kazat dali nema da bidat srekni opushteni i smireni vo svoite misli... I taka doagame deka tolku najavuvaniot zaklucok e edna obicna mislovna operacija koja site veruvam ja napravile vo svoeto slobodno vreme...
* Tuka se vkluceni i fantazii so Pamela Anderson =)))))))))))))

"Site ovie celini se mozebi za nekogo nevrzani....." Na kraj jas i ti se slozivme... Dobro, ne mislish deka i jas so mojot tekst ne dadov nekakvi objasnuvanja... Nie se slozuvame vo EDNO!!! Deka na svetov postojat mnogu vistini i fakti... i deka covekoviot mozok moze da napravi bezbroj kombinacii so niv...
*Sepak mislam deka Gospod Bog ni ostavil dovolno pricini da veruvame vo nego i deka ima ostaveno i dovolno dokazi...

Pocit do site!!!

P.S
E na kraj ne uspeav da se vozdrzam a da ne go iskomentiram slednovo... Pak ke kazam deka umetnicki, solidno i interesno razmisluvanje no sepak nema mnogu vistina vo nego...
Vremeto naopaku ne odi, i nemalo nikavi magionicari... Mislam istorijata koja opfaka minato so dzudzinja, samovili i slicno, toa go ima samo vo Lord of the rings... Igrata Myth i slicno... Istorijata ja znaesh kakva e za nea imame dokazi i ne znam koj bi se obidel da ja ospori i da kaze deka Aleksandar Makednoski imal vojska od 10.000 dzudzinja 15.000 Samovili i 5000 Zivi mrtovci... I deka se tepal so nekoj temen princ, i slicno... Znaci nema magionicari i nema nikakvi magii... Samo covek... Tataaaaaa....

anastas87's picture

PLAYLIFE gi najde site bagovi vo tekstot :) lol

Samo ova bi ti zameril: spored teorijata na Darvin, covekot ne nastanal od majmun, tuku i homo sapiensot i numanoidnite primati nastanale od ist predok, mislam deka bese avstralopitekus, ne me drzi za zbor, ne sum siguren za imeto.

Respect.

pandemonium-273's picture

Џони, па ти стварно си обрнал внимание тука еееј.. Браво, браво.. само не знам зошто толку цинизам и потценувачки пристап си употребил. Како што кажав, овој текст има уште 68 страни, во кои се дообјаснети многу работи, за некои дури и си погодил за што станува збор, но за многу не. Многу имам да одговарам ,ова ќе биде напорно а и ќе ме кошта многу пари, но да почнеме:
За христијанството, гледам, попален си и си го сакаш, па нешто не ти е јасно околу него. Биди, јас имам поп семеен пријател и тој ми ги објаснил работите слично како и ти шо ги објасни, но тука не станува збор за тоа. Станува збор за христијанството какво што постои во глобала и како што функционира во моментов! А тоа се коси со нивните сваќања, но за да опстанат, мора да прават исклучоци кои се косат и со најстргите закони во Библијата (ова е лично од попот). Пример: Не го одсликувај небесниот свет што е на небото на земја! а веќе од 1984 црквата дозволи користење на апарати и слично. Исто и тие очи со крилја не треба да се цртаат, туку само маченици и светци, како и некои важни случки.
За носењето на хуманоидниот вид тука: тоа е долга тема, но накратко би било дека луѓето што дошле тука на земјата (во египет) биле напредни од типот телепатија, телекинеза и сл. Меѓутоа, не можејќи да се привикнат на земјините услови, новородените полека ја губеле таа способност, капираш. По привикнувањето почнале пак да се усовршуваат, но не се далеку стигнати.
Звездодромот во Боливија е здание од четврт тип (но ти со твојот докториран цинизам изгледа и не знаеш што е тоа) кое не може да се споредува со Тито или некое друго срање. Тоа се цртежи составувани од вдлабнатини (а не камења) големи колку корито од река. Цртежите се огромни (најголемиот е колку Пелагонија) и сите се поврзани со подземни канали долги стотици километри, а во нив има камења кои во темнина автоматски светат а не се загреваат, и ако се скршат внатре нема ништо. Исто толку се мазни, што денес ни во НАСА не можат толку да измазнат камен со ласер.
За пирамидите: тие се најневеројатни од се, а ти тресиш глупости за нив, браво. Во 1939 во пирамида е најдено инструментче во облик на труба долго 14 цм и полно со прав. Кога наоѓачот го зачистил и дувнал во него, во истиот момент во радиус од 100 км. снемало струја (тука го вклучувам и цел Каиро, во неговиот музеј се најдува трубата). Во истата пирамида е најден и ОПТИЧКИ кабел (се надевам дека знаеш што е тоа). Силициумот што го содржат пирамидите е носен од Кафказ (тоа е на 2500 км. оддалеченост минимум) а камените блокови со нивната големина ДЕНЕС би се пренесувале со години! (пази зборуваме за кранови и шлепери). Поставеноста на пирамидите не е толку чудна колку што е чудна положбата север-запад-исток-југ. Ако се исклучи водата и се нацрта правоаголник (а=2б), тогаш пирамидите ќе бидат точно во пресекот на дијагоналите, т.е. во центарот на копното, со точност од о,оооооо1 мм. Тоа денес не го можат ни јапонците како најсовршени архитекти. Може уште 10 стани да ти напишам за пирамидите, особенои за Кеопсовата, но мислам дека не заслужуваш.
Бермудскиот триаголник: за ова може да си во право, но овде може да употребам една твоја финта и да ти речам `а ти таму беше и виде дека е така?`
Лужето цртале тоа што гледале, одсекогаш. Не може да нацрташ нешто невидено, може само да правиш варијации на тема (пр. вакви или онакви згради) така кога тие виделе (а и денес гледаат) нив и ги нацртале, а на филмовите ич не се залажувај дека некој кореограф измислил лик на вонземно тело или суштество. Тоа е се засновано на веќе видени ствари, но со додаток на фантазија.
За тоа дека конечноста не постои сосема е така и ништо нема почеток и крај во нашиот глобален (земјен) концепт на сваќање. Се има понатаму, без разлика колку тоа понатаму е мало . Очигледно не си го разбрал концептот за фркфенциите на постоење кој е физички докажан а и експериментиран на големо (пр. проектот Филаделфија, цел воен брод во рок од една минута исчезнувал и се појавувал на 17 различни локации на земајта ! ова бил проект на Тесла химселф, а потоа од неразјаснети причини (демек) ситеод екипажот , како и генералите кои го раководеле проектот , умреле т.е биле убиени!)
тоа за поделбата на галактиките е теорија многу постара од филмската индустрија, а камоли од мен ин блек. а делот за галактики во секој атом и бесконечност во сите правци е многу можен, но ти очигледно немаш фантазија, а не дека јас ја имам вишок.
за приватната сопственост, само да те потсетам дека ние НЕ СМЕ животни, колку и да сме слични со нив, слично не е и исто. доволно.
ако прочита, многумина се сложија дека се е математика (иако јас лично ја мразам и многупати ми е многу напорна) и не е докажано дека 1+1=3 туку 2+2 дека НЕ Е ЕДНАКВО на 4 (а на што е еднакво и да ти кажам нема да разбереш, тоа е виша математика на комплексни и ирационални броеви) исто со дедуктивен доказ е дојдено до 2=3. Многу точно е дека интегралите и помогнаа на медицината, но ти тоа сигуно случајно си го напишал. Со нивна помош се измислени и проучувани многу болести и вакцини. Зарем мислиш дека оние футуристички медицински скенери работат на принцип собирање и множење како дигитрон (се надевам не си толку глуп). Да ти дадам еден прост доказ за супериорноста на математиката. Таа може без ниедна друга наука, а ниедна наука не може без неа. Мозокот работи на математички принцип, а тоа што луѓето грешат е несовршеност на мозокот (т.е. неговата математика) Мозочните браниви докажано е дека се електро-магнетни, исто како оние на струјата, а се што на стуја, работи со математика! има уште за ова, но другпат..
Пак религијата си ја замешал. А бе ти да не си на Теологија :) Гледам дека се потпираш многу на историски факти кои сме ги учеле во средно, тоа не ти е паметно. Денес, секоја година се побива некој историски факт, исто како што денешниве факти ќе се побијат во иднина. Заклучок, историјата ја создаваат оние моќниците со парите и ја коваат како што им одговара, како денес така и пред 1000 години. Јас екстра-ретко одам в црква, а кога нешто ми е тешко запнувам најјако што можам и најчесто го остварувам. Црква и светци не ми требаат, уствари и Библијата вели (т.е. Бог) Помогни си прво сам, за и јас да ти помогнам. Немој да мислиш дека на развиените земји се им е удоволено, па затоа не одат в црква. Нема човек на планетава на кој се му е удоволено, и тие си имаат проблеми (напумпана ќерка од сељак, наркоман син, жена со богат швалер и немање време за ништо освен за работа во огромната машинерија која не ти дава да се свестиш каде си). Религиозни војни има, од каков тип не е важно.
За пасусот парите се тртото зло. Овој пасус понатаму продолжува во нешто сосема трето кое нема врска со првата реченица, но да го анализираме. Во многу делови си во право, а делот со религијата.. Види јас немам против религијата ништо, само не ја почтувам формата во која постои. Цел текст може да се свати како некоја форма на религија која го зема најдоброто од сите. Јас не живеам според текстов, но ако би можел би живеел, и сакам да се кажам дека ако има можност би се стремел кон тоа, а не дека чекам нешто да ми падне од небо и ги посочувам само другите. На пример, деновиве сум многу лут на самот себе, нешто многу ме мрзи за се , општо. Финтата со реинкарнацијата е следнава: Духот се откинува од енергијата (големиот дух или еве специјално за тебе Бог, со големо Б) и се вдахнува во телото (фактички докажано е дека се вдахнува уште во утробата на мајката) и потоа живее на овој наш сраден свет. Во зависност колку се развил духовно во животот, пак се прераѓа и се усовршува. Се смета дека се потребни 300-400 прераѓања за да се премине во понапредна фркфенција на постоење. Значи оние што се прикрај со оваа бројка се мудри или пронаоѓачи, додека оние почетните се обичните прости глупаци што секојден ги гледаш на улица.
Тоа со саната ти е ОК, а и не сакам да се мешам во такви приватни работи. Другото е срање, тоа не е опуштање на духот, туку само жлездите ти лачат хормони од кои си среќен затоа што имаш нови патики. Истиот вештачки (или материјален) ефект се постигнува и со дрогата. И, за крај, мене повеќе кеиф ми праи Летиција Каста :))
Тоа за времето наопаку да оди е само теорија која има маани и предности, кои не можам да ги презентирам пошто ме умори од куцање, а на маѓионичари се мисли на луѓето од типот на Мојсие, Буда и остали пророци, исто како што и денес има луѓе што лекуваат со допир (сум видел со мои очи на член од семејството) или поместуваат чаши со поглед и слично.
Не мора да се заебаваш со нечии фантазии, пошто нивото на заебавање ти е на слабо ниво, верувај ми, ако сакаш да видиш што е заебанција, купи ЕЛФАСКО (ќе излезе новиот број за 2-3 недели и тогаш може да ти пишам порака).
Поздрав и почит за освртот на делото.
Live long and prosper. Peace..

anastas87's picture

Abe ni u Sobranie nema vakvi repliki...

NeOzBilNa's picture

Ai!Ova bese iscrpuvacki,mora da priznaam:)
Inace u pravo e tipot za toa so religijata....
Pozdrav

PLAYLIFE's picture

Eve me pak... Jas sepak ne ostanav ramnodushen i dojdov da doobjasnam nekoi raboti... Kolku shto mozam da zabelezam ti mnogu vnimanie si obrnal za da me navredish otkolku shto zboruvash de facto... vtora rabota jas toa shto go napishav beshe so cel nekoj da se nasmee a ne cinizam kako ti shto potencirash... Sega po red povtorno ke ti repliciram ok? No pred da pocnam sakam da ti dadam pocit... za toa shto si go napishal, kako i za razmisluvanjeto, i jas pak ke ti kazam ova ne e direkten attack na tebe... tuku opshto, za razmisluvanjeto (shto ti go imash no i mnogu drugi luge)... (ovde stanuva zbor za edno razmisluvanje VS drugo razmisluvanje a ne Pandemonium VS Playlife...)
"Stanuva zbor za hristijanstvoto kakvo shto postoi vo globala.." Pa tokmu ova go pishuva i vo proroshtvata i samata religija... "Ke dojde vreme koga i na crkvata ke nema da mozete da i veruvate, tuku ke treba sami vie da veruvate vo Bog!" Shto i nazalost se slucuva... Popovi pederi, pedofili, i slicno... Toa e ona shto demokratijata go nosi... znaesh slobodata na covekot... ova e dolga tema i nema potreba tuka da ja razrabotuvam... Aparatite najprvo se koristeni za da mozat istoricarite, ili site onie koi profesionalna rabota im pretstavuvaat ikonite i freskite, da mozat da im ja olesnat rabotata...a shto se odnesuva za slikanjeto od onie luge koi go pravat toa kako turisti... Veruvaj deka toa skapo se plaka,... Vo Anglija treba da platite okolu 70 funti za slikanje, a 150 za kamera, i toa se odnesuva za obicni objekti dodeka vo katedralite ni beshe strogo zabraneto slikanjeto i site takvi aparati gi ostavavme na vlezot... Znam deka ima mnogu isklucoci, no pak ke recham nema zoshto sega toa da go objasnuvam... Tocno e i toa deka treba samo macenici, svetci "I VAZNI SLUCKI" Tokmu samiot si odgovori zoshto Angelite bile nacrtani...Vo sekoja crkva nema da sretnete nacrtano Angeli, tuku samo vo nekoi... A ako sretnete na poveke razlicni crkvi, ke vidite deka toa e vsusnost istata slika... Eve ke vi dadam primer...
Mnogu sakam planinarenje i taka eden den se odlucivme nekolku drugari da odime vo Zrze, prilepsko. Jas togash bev I-va god i nie spievme vo shatori a vo blizinata imashe manastir i od tamu polnevme voda. No bidejki taa godina imashe mnogu pozari nie vlegovme tamu i ni dozvolija vo dvorot na manastirot da gi postavime satorite... Toa bea samo tri dena,a tamu dobiv mnogu odgovori i objasnuvanja, a ponatamu ke vi kazam ushte edna slucka koja ke dade objasnuvanje na ushte edna tvoja teorija...
"lugeto shto doshle tuka vo Egipet bile napredni i imale telekineza telepatija i slicno..." Znaci spored tebe, nie poteknuvame od Egipet (zvucam kako Cigan na popis koga go prashuvaat od kade e) iako vo toa vreme imalo zivot i na drugite delovi od zemjata i slicno, no nie sme od Egipet?!?!?! Togash drugite koi ziveele vo isto vreme so Egipkanite shto se tie? A za sposobnostite... Nekako ne mi zvuci logicno. Tie patuvale nasekade i mozele se da pravat, ama doshle na ovaa planeta, kade shto ne im odgovarale uslovite, ostanale, i ete duri se zae*ale i ostanale bez telekinezata i telepatijata. Kutrite tie, tolku zrtvuvale za da ostanat tuka, a Majkata priroda taka im vraka... Da bidam malku poseriozen i koncizen... Tie bile sovrsheni i patuvale nasekade, i od tolku mnogu planeti vo nashata metagalaktika bash tuka kade shto ne mozele da se razvivaat kako shto treba ostanale i se zapustele(!?!?!?!). Dali ti gradbata na piramidite ja objasnuvash so telekinezata? Ili taka go donele siliciumot od Kafkaz?... Vo minatoto mnogu raboti bile noseni od eden do drug kraj na svetot, a ti se cudish za 2500km... Neka ti bide... A inaku zaboraviv da napomenam, zamisli deka pred tolku iljadi godini imalo tamu naogalishte,(no poradi eksploatacijata e istroshen) kako na primer, posle isto tolku iljadi godini doagaat nekoi i vikaat abe shto im e na ovie, shto gradele termocentrala koga nema tuka jaglen? Ama ke nema koj da im kaze deka porano imalo jaglen i so toj jaglen 70% od Makedonija imala struja... Drugo... Toa so kamionite i sleperite, kazuvaj go na nekoj drug... Sega Japoncite pravat veshtacki ostrov a ti mi kazuvash iljada godini za transport... Aj te molam. Ne bidi tolku ocaen vo odbrana na svoite tezi... Pa i da receme deka e lesno da se napravi veshtacki ostrov, pa da bide ramen kako zaneski stomak =))), zoshto ke ima na nego aerodrom,da bide tolku cvrsto izgraden za na nego da sletuvaat i poletuvaat avioni teshki stotici toni... a poentata mi e... Ke bide gotov za najmnogu 5 godini... E sega, ako tie toa go napravat za 5... eve i 20 godini be man... Togash ne mozat da napravat piramida?... i pak ne mozele da izgradat piramida? Mislam deka malku preteruvash... Vtoro... Vo piramidite imash najobicni predmeti, kako i nasekade vo ostanatiot bel svet, i naednash opticki kabel... Znaci tie site svoi tragi si gi skrile, ama zaboravile na optickiot kabel... A i toj e vo muzejot?(pa i da go otkrile shto deka? Znaele shto e toa? I kade go primenuvale? I shto e tolku teshko za da se napravi eden takov?) Ili samo trubata? Toa so trubata... ne mi e jasno, shto ke kazesh za toa shto snema struja vo skoro cela Amerika i Kanada, cela Italija i Svedska... Kojznae kakva truba bila toa... Ili nekoj si igral so nea? A pravta... Pa normalno e da ima prav, koga stoela tamu kojznae kolku dolgo vreme, a ako imalo navistina nekakov prav (najverojatno zvezden) koj e toj istrazuvac shto koga ke go zabelezi toa nema da zeme primerok? I da vnimava so sodrzinata vnatre shto e?) Sledno... vo 1939 i posebno vo Egipet mozam da zamislam kolku bil sovrshen elektro sistemot, pa samo togash im snemalo struja neli?... Nie i denes na takov razvoj vo toa pole, sepak ponekogash imame prekin vo snabduvanjeto... Sega jas ke ti kazam edna slucka...
-Si sedam jas na mIRC na #pletenje i samo pravat part na X od toj kanal, poradi raspravija i vo toj moment X part od site kanali (moderno kazano X padna) i shto sega? batka e najgolemiot haker? Jas batka go znam licno i sakam da vi kazam deka pravi mnogu dobra morska hrana =))) Pozdrav do nego, i ako ika da znae deka jas go spomnuvam =)))
Normalno... Toa za tebe e neobicno zoshto se vo prashanje piramidite, a koga ke vidish na drugi mesta... ne te interesira. Aaaaaa zaboraviv ushte neshto... Vo toa vreme koga e izmislena taa trubata, nemalo struja taka? Epa ako nishto drugo ne se slucilo osven toa so strujata... kakva bila togash namenata? Aaaa pishvalo sigurno... Skrshi go stakloto vo slucaj nekoj da ja otkrie elektricnata energija, i duvni... Dobro...A ako sega nekoj duvne dali pak nekade ke snema struja? Koga sme kaj piramidite ke zavrsham so ova... IMAME CRTEZI KAKO SE POMESTUVANI TIE BLOKOVI!!! SAMITE TIE GI NACRTALE, SAMITE TIE NI OSTAVILE PISANI DOKUMENTI SO OBJASNUVANJE...I ti sega sakash da ni kazesh deka vsushnost tie rekle, ke se zae*avame malku, ke pishuvame malku pa neka se zanimava so nashive pishani dokumenti, dodeka nekoj ne se svesti i kaze deka sevo ova go pravele vonzemjani, alias humanoidi...
Zoshto togash tie imale takvo pismo so sliki a ne so brojki? Ako telepatski komunicirale togash zoshto im trebalo pismo? I koi bile tie pricini od koi telepatijata isceznala koga taa kako komunikacija ja koristele megu sebe i so tolkava praktika praksa i primena sepak uspeala da iscezne? Jas znam deka site raboti koi isceznale bile poradi nivnata neupotreba... A da napomenam deka ne postoi posovrshen nachin na komunikacija od telepatijata, znaci sakam da istaknam deka nemalo potreba nekoj da ne ja koristi. Nemalo dovolno teshki raboti za diganje i pomestuvanje na planetava pa zatoa go koristele fizickiot trud pa ete telekinezata isto taka se izgubila? Nema smisla vo tvoite objasnuvanja... I shto e najtragicno ako tie shto ziveele vo Egipet bile tolku sovrsheni kako uspeale da go primenat najnesovrsheniot sistem na opshtestvena organizacija t.n robovladetelski? Ako bile site tolku sposobni... koj bil rob? Koga sme kaj robovite. Tie rabotele mnogu poangazirano od bilo koj drug rabotnik vo momentov. Pricina e shto tamu ubivale i po iljada robovi na den, ako tie ne rabotat kako shto treba...Za da pojasnam eve pr: Vo Afrika nekoj bantu crnec skoknal bezdna siroka 12 ili 18m beshe sega ne me drzite za zbor, ama eve 12m neka bide. No znaete zoshto?!?!? Nitu za milion evra nitu za nekoja devojka tuku zoshto go brkal lav, a shto ke mu se slucelo ako ne ja preskoknel bezdnata i padnel vo ustata na lavot, vie odlucete...
Sledno za priamidite... Toa so dijagonalite... Ziti seeeee... pa eve jas sedam nekade na nekoe X mesto... I jas mozam moevo mesto da go proglasam za nekoe posebno zoshto? Zatoa shto mojata mestopolozba ima nekakov odnos so ostanatite predmeti okolu mene... Shto potocno znaci... Zoshto dijagonalite se zemeni od pravoagolnik? Zatoa shto na tebe matematikite ti se interesni i pokazuvaat nekakva slicnost... Aj zemi toa da se dijagonali od kvadrat ili nekoja druga forma... ke dobiesh eden kolbas... nishto poveke... I taka magijata za priamidite isceznuva... Po logika na neshtata krugot e najsovrshenata fugura neli? Epa togash objasni mi ti shto bara pravoagolnik? A toa nie go vikame estetsko ureduvanje. Sfakash? Nishto nema magicno... a ti sega ako sedish i nemash popametna rabota i pocnuvash se da presmetuvash togash ajde pocni i po drugi gradbi i da vidish shto ke se sluci.... eden kup na koncidencii... i nishto ne si dokazal... Ili ova e teorija spored koja Egipkanite go zastapuvale pravoagolnikot kako najsovrshena geometriska figura?!?!? A toa so preciznosta... Ako tie imale tolku precizni geodetski napravi od humanoidite kade im se tie... zoshto togash lugeto se karaat za nivite koja do kade e, a ne gi iskoristat istite so preciznost 0.00000001 mm. Isto taka za da ja dobiesh taa preciznost mozesh toa da go zemesh kako navistina da e nekoe sredishte i posle toa da crtash shto sakash okolu nego. Primerno od toa sredishte koe gi vklucuva piramidite da napravish krug i da pravish misterii... Zatoa pak ke napomenam... Tie si gradele i nikomu nishto, e sega shto nekoj gi tolkuva vaka ili onaka.... Toa ti e kako onie shto se zamaraat da go tolkuvuaat nostradamus pa samo kiksovi mavaat... Iskreno, samo toj si znae shto si napishal, a ovie se pravat popametni od nego i se glupiraat...
Za zvezdodromot vo Bolivija... imash pogolema zelba da me navredish otkolku iznesesh dokazi... prvo vikash deka mojot doktoriran cinizam ne znae shto e toa i deka nema kamenja, i e od sosema od cetvrt vid, a posle toa kazuvash deka kamenjata bile mazni vakvi onakvi... Znaci sepak ima kamenja i mojot doktoriran cinizam znae za shto zboruvash.... Vaka, crtezite povtorno se praveni od covecka raka, i toa e fakt, a tunelite... pa kade nema tuneli? Site zamoci imaat po nekolku skrieni tuneli... Isto taka i vo piramidite imalo lazni tuneli so zamki (sto kazuva kolku covecki i normalno razmisluvale) potoa, za vreme na vojnata vo Vietnam imalo dva vida na tuneli... edni po koi se dvizele vietnamcite a drugite gi kopale taka da gi izednavat so korenjata od trevata i sega ti si odish normalno na patrola, proagash i ovie od dole ti secat noga... i sega i tie bile nekoi sakralni tuneli? (tie tuneli gi vikale... "Tunelite na zagubenite noze" I tamu ponekogash mozat da se slushnat vrisocite na nozete shto se zagubile i talkaat dodeka da go najdat svojot trup...=))))))))))) Zatoa tolku cesto bile fakani vo stapici amerikancite i ginele kako kucinja, ovie idat na jurish a ovoj od pod tunel tam vo zaseda i pokol... i na kraj vo Tetovsko i Kumanovsko... imeno tunelite covekot gi koristi za dvizenje i slicno... I shto e tolku misticno? Ili pak "koga ke sletale ove vonzemjanite odma vo tunel, da ne gi vidi nekoj, ili pak mozebi od bezbednosni pricini, da ne im napravat atentat... Kamenjata shto bile tamu i shto svetele... a ne se zagrevale, cudno ti e? Jas imav doma stapcinja koi gi stavash vo frizider 5min i potoa gi krshish i svetat i shto da kazam sega jas? (Ili skraja da e,plukam tripati vo bluza da mislat deka jas sum vonzemjanin alias humanoid) Navistina e interesno i cudno, no fakt e deka togashniot covek taka razmisluval i pravel taka kako shto pravel... a me interesira ako navistina se koristeni od vonzemjani, humanoidi kako sakash kazi gi, togash barem na nekoj da mu ispadnel nekoj laserski pishtol, ili nekoj vselenski brod da im se rasipe? Ne nishto... Ni traga od nekoja si tehnicko-tehnoloshka oprema, i nie gatame na cudni tvorbi... Pa dobro de, maite i actekite zaedno so inkite si gradele isto taka slicni piramidi samo skalesti i so hramovi na vrvovite, i shto sea? Koi bile vo pravo? Skalestite ili maznite piramidi? I kako ti gi spojuvash tie dve dijametralno sprotivni poimi zvezdodromot i piramidite so EDNI Humanoidi, a da ne zboram shto Egipet I Bolivija se na dva razlicni kontinenti.Na krajot na kraishtata koj im go izgradil zvezdodromot? Lugeto na vonzemjanite ili vonzemjanite na vonzemjanite za da si sletuvaat tamu i da odat po hodnicite? A zoshto sega ne go koristat? Ili nema strucen kadar za odrzuvanje i kontrola na letovi? Ako mene me prashuvash, ako ja dobiesh hemiskata formula na tie kamenja nema da dobiesh nishto nevoobnicaeno. Majkata priroda e prekrasna... kakvi raboti ima da vidish... NASA nemozela da go izmazni kamenot... pa mnogu raboti ushte covekot nemoze da gi pravi kako Majkata priroda... No ke dojde vreme... koga nie ke mozeme da gi pravime i podobro od nea... Ako e tolku poseben toj kamen togash shto ke kazesh za svetulkite? Letaat i svetat... i ne osloboduvaat toplina... kolku jas shto znam... i da bide ushte po interesno koga zadniot del od svetulkata ke go izvadish toj prodolzuva so pulsiracka svetlina da sveti ushte dolgo vreme... I shto ke kazesh na toa? Sledno od "misticnite raboti shto svetat" se ribite koi ziveat na golemi dlabocini... Tie isto taka "svetat" na golemi dlabocini kade shto nikogash ne doprela sonceva svetlina, i vo tolku nevozmozna sredina tie opstanale... Shto e so niv? Ili tie se tamu za vo slucaj ako im padne vselenskiot brod vo voda da znaat kade se... Denes imame kocki za igranje shto bojata ja promenuvaat ako ja stavish vo voda, jas imav kolicki koi bojata ja menuvaa na toplina, imash fluroscenti vrvki, maicki, kremi, i ako gi razgleduvash poedinecno se ushte pofascinantni od tvoite kamenja... kako na primer svetulkite i ribite... Lugeto ja znaele nivnata upotrebna vrednost, i vo temnite hodnici si gi stavile da im svetat... kratko i jasno...
* Vo Zreze, nad manastirot ima edna ramnina... Ako odish po edna pateka ke stignesh do edna peshtera, kade ima od kamen tvorbi koi navistina imaat forma na majka koja drzi bebe, i na zmej... Toa e edna stara legenda koja postarite ni ja raskazaa... no sega nema da vi kazuvam prikazni za dobra nok, tuku slednoto shto e ushte pointeresno e... tamu ima dva identicni otvori vo forma na krug, i kolku i da isturate voda vo nego toj nema da se preplavi, i kolku i da vadite voda od nego, nema da se namali kolicestvoto... Interesno e i toa shto naucnici stavile vo vodata marker i pogodete shto? Markerot se pojavil nekade vo Solunsko... a vo prviot obid markerot se pojavil nekade vo Romanija... No ne e bitno... Isto taka goleminata e dovolna za eden covek da legne i moze dapatuva niz toj "tunel"... A za formata na figurite da ne pravime muabet...Perfektno napraveni...Seushte ne e poznat "avtorot" no bidejki do sega ne se znae koj go napravil toa, shto ke kazesh na ova? Imalo i Zmejovi shto navistina gi zemale najubavite devojki i gi jadele? =)))))))))))))))))))))))))) Te molam....
Za Bermudskiot triagolnik ocigledno nemash dokazi za "negovata volshebnost" pa onaka bespomoshno i ocajnicki mi vikash ne sum bil i videl ... pa jas ako sum bil da vidam jas nemashe da se vratam za da ti pisham... jas toa ne sum ti go pishal, i ne go koristi za da se izvlecesh...za se zboram so dokazi i sl. Na krajot na kraishtata pa ti za nishto ne mozesh da zborish koga nishto ne si videl...
Za crtezite... Prvo da rascistime neshto podatocite za gradbata na piramidite se cuvani na posebni mesta, posebno skladirani i slicno, shto samo po sebe ukazuva deka se pishuvani pri cista i zdrava svest...a ne kako tie crtezite... shto nekoi gi pravele na karpi. A za toa da ti dadam odma odgovor... Skafander ne e nishto osven poseben vid obleka i koga bi go crtal so krugcinja i stapcinja ke nacrtash samo podebel covek, shto znaci deka pak tie ne videle nishto posebno osven nekoj podebel covek ili nivniot tatko "glavuc" , tie tamu man za tvoja informacija se pravele "tikvi" so gandza i ti vikash ne e mozno da e toa samo neshto najobicno... a ushte edno prashanje... tie crtale i videle vonzemjani (a nemaat fantazija) a ovie sozdavaat vonzemjani no tie ne se takvi (i samo imaat fantazija) PAK ke recham... premnogu pretpostavki davash koi sam si gi proglasuvash za tocni samo za da gi pobiesh moite objasnuvanja. Eve sekoj onoj shto cita neka razmisli zoshto nashite reziseri vo svoite filmovi koga prikazuvaat vonzemjanin toa ne e vistinski vonzemjanin i e fantazija, a tie shto samo crtale po karpi, videle vonzemjanin i go nacrtale so "skafander"... i prashanjeto e ako ti tolku dobro tolkuvash crtezi po karpi, kazi mi shto znaci otisokot od raka vo Spanija? Kazi mi... Deka mozebi vonzemjanite mutirale i od tri prsti sega imaat pet? Pak ke ti kazam deka "skafander" e samo tolkluvanje za da ima misterija i da odat turisti...
Sledno shto sakam da kazam e deka, na nasata planeta ke i dojde krajot i po nea moze da ima shto saka, ne me interesira, no Zemjata nema da postoi a koga neshto ne postoi toa e KRAJ! sfakash? Toa e pocetok na neshto drugo DA! No ima znaci KRAJ! i POCETOK! A ne deka nema nishto... Taa promena se slucuva vo prirodata beskonecno mnogu pati... Kako na primer drvoto koga go gorish i dobivash pepel i cad taka? Epa imash KRAJ(!) na drvoto, imash POCETOK(!) na cadot i na pepelot... itn itn... No toa shto rastelo i ziveelo na drvoto umira i sega nekoe rastenie ke se hrani od pepelta i nie ke go izedeme toa rastenie itn itn... No ima jasno opredelen KRAJ i POCETOK a ne e se turlitava! Znaci postoi konecnost za drvoto i pocetok za pepelta, i konecnost za pepelta i pocetok na rastenieto itn itn...
Toa so proektot Filadelfija go imashe i kako film... mene me interesira dali toj brod na 17 pati shto se pojavuval dali celo vreme se pojavuavl vo voda ili imalo "mamo vo dnevnata imame brod!!!" Dali imalo kameri koi gledale shto se slucuva za vremeto na sluckata, i od kade znaat deka se samo 17 pati?Jas malku da ja prodolzam misitcnosta shto ja nosish so sekoj nov nastan... Toa kolku e vistina i slicno i dali navistina se slucilo toa shto ti go znaesh e prashanje so ogled na toa deka gi ubile site zadolzeni za toj eksperiment. Shto znaci deka e mozno da se slucilo neshto poveke... No toa ke ostane samo vo papkite na NASA... Ti vikash deka Egipkanite bile Humanoidi i slicno, a pak Nikola Tesla napravil takvo neshto... ili ovoj e zalutan Humanoid... Se sto sakam da kazam e deka navistina Nikola Tesla bil golem pronaogac, no toa e samo so pomosh na negoviot mozok... Zarem ne ti e cudno eden covek, da ja otkrie da ja proizvede i da ja upotrebuva? Mislam deka navistina e toa za pocit... A zoshto? Samo zatoa shto toj koristel pogolem procent od negovata intelektualna sposobnost... Nie de facto sme retardirani bidejki od 100% mozok koristime edvaj 3-5% a tie shto koristat do 8% tie se genijalci... A zamislete nekoj so 20% shto ke napravi... a ne sakam da pomislam shto ke se sluci so covek so 100% iskoristuvanje na mozokot... Sledno na mojot spisok e teorijata so galaktikite... Ako ima galaktiki nasekade togash shto e povisoko odnosno nakede ke se dvizime nie? Jas pak ke kazam, navistina ima slicnosti pomegu modelot na Atom i Sonceviot sistem, i logicno e deka gravitaciskite sili shto gi ima Sonceto se slicni kako onie shto gi ima jadroto na atomot kon elektronot itn itn... No sepak, taa teorija poveke mi izgleda deka e interesna za razmisluvanje a teoretski nepotkrepena, shto bi znaecelo deka nie ke prestaneme da postoime koga nekoj ke napravi fisija na jadroto od nashiot atom na koj nie postoime?!?!?!?Ova e samo k*rotresenje... I sekako deka i posle taa fisija ke postoime samo kojznae kako ... neli?!?!? Za ova ne ti treba fantazija tuku zdrav razum i da podelish shto e realno i mozno a shto ne e...
Za privatnata sopstvenost ocigledno deka nemash povtorno dokazi pa sega ne ti odgovara objasnenieto so zivotnite... Iako nie od zivotnite i da te potsetam deka vo prastaro vreme i ne sme se razlikuvale ... No sekako. Ti ova pak upotrebi si go vo tvoite fantazii kako dokaz. Pomiri se... I nie imame mnogu instinkti i refleksi kako i samite tie shto imaat... No i toa nema da go prifatish... Vazno e deka sme od Humanoidi nastanati... a toa shto ti go dokazuvam ich da ne se zamarash ok? Pak ke go ostavam otvoreno ova prashanje... KADE greshime site nie koga ti kazuvame deka privatnata sopstvenost ni e od zivotnite kako i site instinkti... Samo shto kaj nas podocna se pojavuva i razum svest i slicno, i nie sme posovrsheni od niv... Tataaaaaa
* Ushte neshto da potsetam, mnogu raboti ti gi gradish vrz osnova na slicnost, a ti ova tuka go naveduvash kako DOKAZ.... Pocnuvash da stanuvash smeshen...
Epa shto mavate kiksovi deka matematikata bila sovrshena deka se e matematika... Ako e taka togash ne barajte sovrshenstvo bidejki i samata matematika e supliva kako sirenje... Zatoa dajte druga nauka... Pa prirodata na matematikata se zanimava so brojki koi realno ne postojat tuka, dodeka ostanatite (primer: medicina) ke te otvorat i ke dokazat deka srceto ti e vo gradniot kosh DE FACTO!... Dodeka poslozenata matematika ima razni tintiri mintiri shto treba da se zemat zdravo za gotovo za da ispadne tocna... Povrzanosta e mnogu logicna bidejki i samata priroda e povrzana, taka da normalno e se da e povrzano... A matematikata... DIVA liga=)))
Se sto e na struja raboti so matematika.... Fen, mikser, bojler, sijalica i slicno... Ili ushte malku i elektronite ke stanat matematicki formuli... OPRAJ SE!!! Covekot ima setila a ne matematika... (!!!) NEMA NIKAKVA MATEMATIKA VO MOZOKOT (osven taa shto ja ucime)! KAKO MOZEME DA IMAME MATEMATIKA A NIE DA NE JA ZNAEME? ZBORUVAJ SO LEKAR I KE TI KAZE DALI IMASH TI MATEMATIKA... TI ZIVEESH VO NEKAKVI ILUZII... Setilata se takvi shto mozat nekogash da zgreshat a nekogash da pogodat... Tocno? A matematikata e konstantna, kako na primer 3+4+5=12 i sekogash ke go dobiesh istiot rezultat... Me interesira navistina mislenjeto na drugite kako ke odgovorat na toa dali nie imame setila i matematiki.... I dali nie razmisluvame ili presmetuvame formuli koi nikogash ne sme vo moznost da gi napisheme na hartija, isto taka ako nekako sme "retardirani" da gi izrazime, togash koga ke ni gi dadat na parce hartija kako e mozno da ne gi prepoznaeme? Samo ushte neshto... Ako mozokot koristi matematika i nemoze da ja napishe na list, togash kako moze koga razmisluvam neshto jas da go napisham toa na hartija, kako na primer eve sega sakam zenski gradi, sakam da jadam pizza sakam da odam na odmor… i slicno….
Jas ne sum na teologija, pak ke ti kazam, jas sum na Ekonomski… I ushte neshto, jas ne sum popalen po mojata religija, tuku jas samo ja pocituvam, a ako nekoj tuka e popalen togash toa si TI, zoshto mislish deka tvoeto razmisluvanje e vo moda I deka sega devojki ke se palat na tvoite redovi, jas ova shto go pishuvam, go pishuvam so razum a ne za da se istaknuvam od sredinata… Obi ubavo ti reche deka… Znaeme deka sega nema odgovor za mnogu raboti, no naskoro ke ima…
Jas ne se potpiram na ucebnicite od sredno, tuku ti kazuvam kade mozesh da najdesh tolku osnovni informacii, a za drugoto proveri si na internet, ili pak samo kominiciraj so luge shto se vo tek…
Shto se pobivani istoriski fakti sekoja godina, toa moze da se sluci vo delot shto e za tolkuvanje na znaci i slicno, a ne deka Aleksandar Makedonski bil vonzemjanin… Moze da ima samo polemiki dali bil Grk ili Makedonec… Capishi? A bogatashite shto si ja kovale istorijata… Mislam deka ova beshe bez argumenti… Toj moze da skrie dali siluval 16 god devojce a ne dali ima vonzemjani ili ne… Mislam shto dobivaat bogatashite od vonzemjanite? Ne ti cini toa man… Preteruvash i davash argumenti na koi mestoto ne im e tuka… Shto e sledno, deka bogatashite se vonzemjani?
Religijata e tuka za tebe koga ti e najteshko, a ti si bespomoshen… jas ne odam vo crkva i vikam “Boze, treba da odam da kupam leb i mleko, kako ke go napravam toa?” Tamu odish za problemi koi ne mozesh da gi reshish, ili pak taa postapka boli, ili ednostavno si nemoken vo bilo koj pogled…. Pa normalno e deka ke kazat prvo pomogni si sam pa potoa jas ke ti pomognam… Bidejki ako za se odish vo crkva i potoa spoedish deka si go zamolil za 10000000 raboti i toj ti pomognal za 10… ke ja izgubish verbata… vtorata rabota e, deka taka saka da ne nauci kako nie samite da se snaogame… Da go najdeme patot… A ti shto sakash da bide? Jas veruvam vo tebe, ajde sega kupi mi kola, ili najdi mi rabota… Pa ne se ova izbori… Jas glasav za tebe, ajde sega unapreduvanje…
Znam deka i vo najrazvienite zemji ne im e se udovoleno no sepak… I tie odat vo crkva, samo so smalen intenzitet… Za toa so kerkite, sinovite, i svalerite… Koj e tuka navistina kriv? Dali tie shto ne koristat zashtita, dali tie shto ne znaat dali im treba droga ili ne (na kogo mu treba voopshto?)… Dali onie shto ne znaat shto znaci DA koga ke kazesh pred oltar… Tie shto pravat taka… SEKOGASH gi stignuva kazna… Jas vo mojot zivot napraviv greshka, koja da recheme 90% od lugeto mi ja opravdaa i sfatija… Jas sega plakam za taa greshka mnogu sakpo… Zoshto, i kako, ne e sega tema no site site site shto citaat sega neka se zaprashaat dali nekogash se slucilo da napravat greshka a potoa skapo da platat za toa?!?!? I ushte eden dokaz za mojata teorija zoshto vo porazvienite zemji lugeto pomalku odat vo crkva… Istiot fenomen e i so kockanjeto… De facto e dokazano deka so padot na vrabotenosta odnosno voopshto so zgolemuvanje na siromashtijata se zgolemuva brojot na kockarnici… Siguren sum deka site sfatija zoshto e toa taka… Edinstven izlez da preziveat so svoite 3000den socijalna pomosh e preku Sportski oblozuvalnici da gi napravat 20 000 i da preziveat… No site znaeme kolku e tesko da se napravi konstantna dobivka… i taka od siromashni stanuvaat ushte posiromashni… Tocno e deka i bogatite go pravat od zabava… No nivnoto ucestvo vo procentot na “kockari” e mnogu mala… Neka vleze sekoj od vas vo sportski oblozuvalnici i neka vidi kolku luge ima shto tie 50den shto gi uplatuvaat im se poslednite shto gi imaat vo dzebot… Tazno no vistinito…
Za religijata kako pottiknuvach na vojni si napishal deka se od nekoj tret vid i ne se vazni… Povtorno ti nedostigaat dokazi? Nikogash vojnite ne bile ispirirani od religija, koja ne velam deka ne e upotrebuvana kako pricina, povtorno ke gi potenciram krstonosnite vojni, kako i primerot so Evreite… Egzekutorite bile katolici, pravoslavni, i ateisti… I vo vremeto koga lugeto mislele deka ima po 100 Bogovi, Bog na ova Bog na ona… I togash imalo vojni… no se znae zoshto site vojni bile… Ekonomski i politicki, koi vsusnost i sekogash se tesno povrzani… Taka da nema nikakvi drugi vojni ti shto gi kazuvash “od drug vid”… A vo vojnite pomegu SPC i MPC ako mislish… Toa e politika… i pak se navrakame na istoto… No nikogash nemalo, ajde narode, onie se katolici da gi ubieme… tuku imalo, onie ni ja okupiraa drzavata, sega ke platat za toa i slicno…
Realno nishto od nebo ne ti paga, nitu pak ke ti izrti od zemja, tuku na poseben nacin se reshavaat problemite… Toa e dobro shto ne gi posocuvash drugite kako vinovni, bidejki taka nikade nema da stignesh, no i religijata ne ti vika krivi gi rugite ti si zakon… Tuku koga ti e teshko, dojdi tuka, sekogash ima mesto za tebe tuka… Ti dava uteha, da se smirish i da razmislish i da go reshish problemot… Jas mnogu ja pocituvam religijata i ne sum TEOLOG=))) tuku EKONOMIST=)))
Toa so 300-400 preraganja reinkarnacii i slicno, go imam procitano vo flaer od edna sekta, (ne tuka tuku vo stranstvo) i ne mi se dopaga iskreno… I mi nema logika… Mislam zamislete si deka ste go napushtile svoeto telo, pa pishuvate format c: pa posle toa vo drugo telo… Pak ke recham deka e interesno kako razmisluvanje no ne dava konkretno nikakvi objasnuvanja… Fakt e deka nie koga ke se rodime sme tabula rasa… taka? Epa togash ako nie sme prazni kako moze da znaeme i da imame nekakvi tragi od prethodniot zivot… Mislam kade bi se sodrzelo iskustvoto od prethodnite zivoti? (pa da bideme posuperiorni od tie shto se reinkarnirale 100pati) A ako si se reinkarniral vo majmun epten si ja utnal rabotata=)))))
Za parite (povtorno nemash dokazi?!?!?!)… tie se izmisleni samo za da se olesni razmenata… zoshto zamisli deka ti imash stado ovci i ti doaga nekoj so dva zaba od kit i ti vika daj mi gi ovcite… Ti so kloci ke go izbacish…taka? No toj ke dojde so 10000$ i ke reche daj mi gi ovcite…Me sfakash?I zatoa site ograbuvaat banki, zoshto taka ke mozat i kola da si kupat i obleka i se…A inaku ke treba da ograbuvash se zivo i divo… =))))) No bidejki sega imash ushte posovrshen nacin na trguvanje akcii i slicno, ako primetish sega site kradci odat na kurs za kompjuteri =)))
Zaboraviv da ti kazam ushte edna rabota koga jas se opushtam… i mi pretstavuva zadovolstvo pokraj Kylie Minogue, Nikol Kidman i ostanato drushtv… Ovaa prilika ja koristam da ja pozdravam i Leticija Kasta =))) Momentalno kaj mene vo PC ima poveke od 50 planovi. Vnatreshen i nadvoreshen izgled na objektot, kako i enterierot… Duri do materijalot od koj ke bidat napraveni, osvetluvanje… zboram za se se se se!!! I bidejki tatko mi ima dobar prijatel arhitekt mu gi pokazav, i nekoi mnogu mu se dopadnaa… A jas ne znam ni shto e toa arhitektura…=)))) No nema vrska sekoj pravi po neshto…Zatoa man… Site treba da se opushtat… Kako? Site ke si najdat nacin… Kako i jas… Ova go otkriv pred 2-3 godini… kojznae utre shto ke mi tekne…
Toa shto lekuvaat so dopir… jas isto go imam videno vo stranstvo, no mi e kazano deka tie primerno mozat da ja izvlecat od tebe no potoa kaj niv ke se pojavat slicnite simptomi… Eden moj drugar beshe bolen mnogu, i doaga tipka go dopira, i utredenta tipov nishto ne mu e… a ovaa doaga celata zatnata… i do krajot na denot skoro nishto ne i beshe… Slusham deka za toa i tuka imalo kursevi… a kako se vikashe… da me utepate ne znam =))))
I za kraj…. Jas ne se zafrkavam so nicii fantazii, tuku dadov svoe mislenje so moi dokazi i jas samo dodadov malku humor megu rechenicite kako i ovojpat za da bide pointeresno, i jas ne rekov nikogash deka tvojata fantazija e glupava ili vakva ili onakva… “Moeto nivo na zaebavanje” ako spored tebe e na nisko nivo za drugi e ok i mislam deka posledniot pasus ti e samo posleden krik na nemok, bidejki tie shto navistina me poznavaat znaat kolku sum duhovit i tvoite iskazi se samo direktno da me napadnesh bidejki so dokazi kako shto vidovme ne ti odi … Reklama za Elfasko ne ti treba, a jas znam kako da napravam dobra sala, i slicno, i te molam vo sledniot reply da ne pishesh “vidovme kolku si dobar” ili “ako toa za tebe e smesno” bidejki toa se izliteni finti… OK?
POZDRAV i POCIT do tebe… i izvinete site shto vi odzedov mnogu vreme za da go procitate ova… Fala na site shto me poddrzuvaat

pandemonium-273's picture

Аеродромот во јапонија мислам дека е веќе готов, и не е остров, туку полуостров (продолжува од копното) и не е толку тешко да се направи тој ебан полуостров (холанѓаните така крадат копно од океанот од пред 30 години, и се градат нафтени платформи) туку е необично што го градат на сопственото ѓубре, го компресираат и кога ќе ја допре површината го асфалтираат и та тааа, аеродром.
Друго, методот на лечење се вика метод на космичка енергија (таа што ја оставиле египќаните :). Но не знам зошто не можат да изградат пирамида, но НЕ МОЖАТ тоа е факт!

За крај, ти си млдичу голем скептик, јас можам повторно да ти побијам се, и ти мене, и јас тебе ... и така натаму (гледам дека двајцата не бива околу тоа). Јас да бев на твое место а ти на мое, мислам дека не би се сменило многу. И јас со истите , на сите познати и поприфатливи факти, можам да побијам некој ваков текст.
Најмногу се изнервирав кога кажа дека јас ова го правам затоа што е модерно и затоа што риби би се палеле на мојот футуристички текст. Ако ти пишуваш на баграва за тоа, јас немам такви намери, а ако имав, ќе пишував текстови за секс рубрика или комедија (која тебе гледам ти е интересна). И ова иако на почетокот на твојот последен комнетар кажа дека не е Плејлајф версус пандемониум, исоадна сосем спротивното (препрочитај дека скоро се ти е упатено дирекно кон мене).
Така да, не планирам да те побивам одново, живеј си во твојот свет а јас во мојот.

Само ме интрересира дали на економски ве учат на вакви подли удари (кои дефинитивно се цинични) од типот `последен крик на немоќ` или `немаш докази` (едно 100 пати) Па и ти немаш докази, се потпираш на докази кои ги има во цел свет, а еве јас само сакав да кажам дека не верувам во нив!
Добро пак забегав... заеби.
Инаку јас сум од прилеп (овде во СК студирам) и сум ги видел облиците и прикаските (ги има уште мноогу такви во прилепско), но другпат за нив.
Не верувај само во тоа во кое сите веруваат!

lids's picture

Многу ти се интересни коментариве со информациите како тој погоре со пирамидите и чуда и сл.. Напиши некој таков текст со занимливости. :)

gade's picture

Eve malku i moj osvrt na celava rabota.Kako prvo mislam deka evolucijata kaj covekot sto se odnesuva do mozokot celosno zaprela na onie 9% zatoa sto sega site uslovi se promeneti za razlika od pred 40000 god.Ako razgledate ubavo ke vidite deka vo poslednive cca 6000god covekot e mentalno na isto nivo.
A i sega prirodnata selekcija poveke nema efekt kaj lugjeto pa zatoa se poveke se prenesuvaat degenerativni odliki kaj lugjeto(npr krtkovidite edinki bile eliminirani na samiot pocetok pa zatoa toj gen bil recesiven,a sega koga site kratkovidi prezivuvaat(normalno) genot se poveke stanuva dominanten dodeka ne stane odlika na cela covecka rasa(kratkovidost)).

Spored najnovite istrazuvanja se pretpostavuva deka postojat poveke dimenzii, ama ne onaka kako sto ni gi pretstavuvaat po SF filmovite.Tie dimenzii se zakriveni sami vo sebe pa ne mozat da se otkrijat no mozat da se nagovestat ako se ima dovolno golem akcelerator na cestici(kako CERN no vo 2007) pa zatoa strpete se do 2007.
:)
I seto toa e dokazano so pomos na relativistickata teorija i kvantanata mehanika(toa e neminovnost na nasiot univerzum pa mislam deka e cista glupost da se pobivaat ovie teorii).Za zakonot za zacuvuvanje na energijata ne vredi da raspravam toa e opsta pojava i nikako ne moze da se pobie.

Eden prost primer za toa site procesi se odvivaat kon zgolemuvanje na vkupnata entropija vo vselenata i ako nekoj moze da mi kaze konkraten primer deka ne e taka...svaka mu cast.(Sekogas mozete da vidite casa so voda kako se krsi od podot no nikogas obratno)

Inaku licno mislam deka ima uste mnogu da se otkriva posebno za onaj X faktor koj deluva kaj lugjeto (sovet:procitajte ja CELESTINSKO PROROCANSTVO) i citajte za sovetskite eksperimenti za paranormalnite pojavi...

Za kraj: lugje batalete sve i posvetete se za oblagoroduvanjeto na svojot zivot bidete ednostavno lugje a ne nadljugje.

Gospod e mrtov - Nice
Nice e mrtov - Gospod

Spion's picture

Oк, значи, според тебе, доста ни беше еволуција. Можеби да. Толку е со човекот, тоа е достигнатиот максимум, и од сега натака ќе има само пад (освен ако нешто радикално не се случи во општеството). Ок, тогаш, да бидеме само луѓе а не надлуѓе. Тогаш нема причина да бараме нешто повеќе од себе или од нештата околу нас. На крајот на краиштата, најубаво една апокалипса скрос да не збрише од планетава, да не ја загадуваме понатаму и да дозволиме живот нормално да се одвива.

Господ постои и е со нас - св. Павле
Павле е мртов (можда светец али мртов) - Господ.

Казна овде - нема. Се` умира, порано или покасно. Умри со достоинство и чест, бори се за подобро и повеќе, придонеси како да не живееш само за себе туку и за оние кои ти значат нешто. И не дозволувај да ти наметнуваат нешто.

anastas87's picture

Za prirodnata selekcija do negde si u pravo, zaradi medicinata i suto i rogato i mutirano sve prezivuva. Ama za evolucijata deka zaprela, mislam deka gresis:

 • 1. So samiot tehnoloski napredok ti se dokazalo deka covekot naprednal mnogu vo izminatite 6000 godini... i fizicki se izmenil, no i mentalno. Fizicki se izmenil poradi promenata na uslovite... vidi ti samo u sreden vek kakvi djudjinja bile, a vidi denes deca osmo odd. kakvi goveda se. Dobro, toa e i do hranata puna so hormoni...
 • 2. Razmisluvanjata: aj nekoj neka kazel u Stara Grcija ili bilo koga, kade deka eden den ke moze za 1 sekunda da prati pismo tamu nekade daleku... ke go smetale za budala, eretik ili sto sve ne...
 • 3. Covekot seuste napreduva, osobeno mentalno veke e pobedena mislata deka se ima pocetok i kraj iako beskonecnosta e nesfatliv poim, religijata i magiite, prorostvata odamna se smetaat za gluposti, a ideite za teleportiranje, kloniranje, menuvanje na prirodnite uslovi ti se konkretiziraat sekojdnevno...
 • peace

 • Spion's picture

  1. Да, човекот е физички изменет: денес е свиткан и подгрбавен, надпросечно дебел (погледни ги американците), итн. Сепак тоа нема врска со генетскиот напредок на човекот, туку со индивидуалниот развој на било кој човек : ако решил еден човек да го развива своето тело, нема да биде подгрбавен и дебел. А тоа што ги спомна хормоните, тоа е екстра =)

  2. Повторно нема врска со еволуцијата на човекот. Тоа е колективното знаење, кое секако напреднало, меѓутоа човекот како човек нема напреднато. Камо денес генијални мислители и мозоци како Платон, Аристотел? Ги има еднакво толку колку што ги имало и тогаш. Колку е интелигентен просечниот човек? Не многу повеќе одошто бил пред 2000 години. Собраното колективно знаење нема врска со способностите.

  2.2 А, и да. Оди ти во некое зафрлено село со лаптоп кој има поврзаност на интернет, и кажи им дека ќе можеш за 1 секунда да пратиш писмо таму некаде далеку. Ќе те сметаат за будала.

  3. Повторно, ова има врска само со глобалното знаење а никако со еволутивниот напредок. (види 2 и 2.2)

  И доста со таа злоупотреба на зборот еволуција. Не ми е јасно од кога тој збор почнал да значи напредок на човековото знаење. Еволуција на човекот значи трансформација на човекот. Во биологијата конкретно значи промена на генетската композиција на наредните генерации како резултат на природната селекција. Човекот се нема трансформирано, секое бебе треба да учи 24 години за да акомулира во него (сигурно не повеќе од) 1 промил од целокупното човеково знаење.

  anastas87's picture

  Cekaj, nikoj ne se ogranici samo na bioloskiot aspekt na zborot 'evolucija'. Covekot se uste evoluira bioloski, no pobitna e evolucijata na covekoviot razum. Sakam samo da ti kazam deka so napredokot na tehnologijata se poveke barieri se pobivaat i za lugeto se otvaraat novi prostranstva. Od toa proizleguva deka tie ramisluvaat i 'gledaat; pozadi granicite... a toa vodi do uste edna kontradiktornost: ti isam vikas deka bioloska evolucija e transformacija, t.e. menuvanje na genite. Epa so razvoj na cyber-genetikata denes mozes da si gi premestuvas nukleotidite i da si prais DNA po zelba... ili pak da 'interveniras' vo genite na nekoja ziva edinka, sto ponatamu se odrazuva na idnite generacii. Zatoa prosecniot vek na covekot e nabacen dvojno poveke od pred 6000 godini... zatoa se prenaseluva planetata... zatoa covekot EVOLUIRAL, toa ne mozes da go poreknes.

  Spion's picture

  Човековиот разум НЕ еволуирал, само човековото знаење еволуирало.

  Просечниот век на човекот (и бројот на луѓето) не е набацен двојно повеќе заради генетиката, туку заради подобрување на условите за живот благодарение на натрупаното знаење. САМИОТ ЧОВЕК СЕ НЕМА ПРОМЕНЕТО! Од тука, ЧОВЕКОТ НЕ ЕВОЛУИРАЛ! =) И можам да порекнам дека човекот еволуирал.

  Генетскиот инжињеринг излгеда како добра идеа, ама сепак, од каде знаеме дека ние ќе можеме да одлучиме/оствариме/создадеме нешто што е посилно од нас? Да се надеваме дека ќе ја усовршиме доволно за да не произведе несакани резултати кога ќе биде применета. Да се надеваме дека ќе ја усовршиме доволно пред природната ДЕВОЛУЦИЈА да го проголта човекот кој би можел да ја оствари (интелигенцијата).

  hara's picture

  >>САМИОТ ЧОВЕК СЕ НЕМА ПРОМЕНЕТО! Од тука, ЧОВЕКОТ НЕ ЕВОЛУИРАЛ! =) И можам да порекнам дека човекот еволуирал.

  Баш ме интересира како можеш ова да го порекнеш!!! :)

  gade's picture

  Sorry nemam mak font pa mora vaka.
  Go molam najsrdecno anastas87 da ne trese gluposti i da ne sfaka deka mora da respondira na sekoj post.Kako toa nie modernite lugje sme nadareni da gledame pozadi granicite.Ako gledas mnogu SF filmovi i nekoi idei tamu ti se videle kako interesni zamisli kako im bilo vo stara grcija koga covek na covek od selo mu teknalo deka materijata e podelena na atomi(Demokrit).

  Toa deka vo sreden vek bile mali i podgrbaveni mislam deka ne treba da go odgovaram toa e nonsens, a i plus toa zboruvame za mentalna evolucija.

  Covekot ostanal na tolku kolku sto mu dal gospod ili koj bilo na pocetokot i sega samo gi koristi pogodnostite na podobroto sirenje na znaenjeto.

  Npr:Nagloto sirenje na renesansata pocnuva posle izmisluvanjeto na pecatnicata za knigi(Gutenberg).

  Ti treba uste mnooooogu da mozes da polemiziras so mene pa zatoa ti preporacuvam citaj knigi,uci pa ke razgovarame kako MODERNI lugje.

  Sic vis nobiscum

  ninex's picture

  >Covekot ostanal na tolku kolku sto mu dal gospod ili koj bilo na pocetokot

  Дури и да му дал Господ или било кој на почетокот не останал на толку

  >sega samo gi koristi pogodnostite na podobroto sirenje na znaenjeto

  Проширувањето на знаењето нели е напедок?

  ekstrakt's picture

  Abe, so mislis so toa MODERNI luge???

  Pages